Pomysł na obiad: pałki kurczaka w sosie z czerwonego wina, pieczarek i szalotki
Kurze pałeczki w sosie wykonanym z czerwonego wina, bulionu drobiowego, pieczarek oraz szalotki to pomysł na obiad dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw. Mięso należy wcześniej delikatnie obsmażyć na patelni, a następnie zalać przygotowanym wcześniej sosem i piec w piekarniku.
Kurze pałeczki w sosie wykonanym z czerwonego wina, bulionu drobiowego, pieczarek oraz szalotki to pomysł na obiad dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw. Mięso należy wcześniej delikatnie obsmażyć na patelni, a następnie zalać przygotowanym wcześniej sosem i piec w piekarniku.
Czerwone wino idealnie podkreśla smak mięsa. Pałki kurczaka przygotowane na bazie wina będą wyjątkowo aromatyczne, ale i delikatne. Obiad można podawać, np.: z ziemniakami (np. gotowanymi, opiekanymi, smażonymi czy w postaci frytek), ryżem bądź kaszą.
Przepis na kurczaka w winie, krok po kroku
Kurczak w winie to wykwintne danie, a jednocześnie bardzo łatwe w wykonaniu. 60 minut wystarczy, aby podać smaczny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników drobiu. Upieczone pałki z kurczaka wyśmienicie smakują podatne również z surówką z marchewki, czerwonej kapusty czy buraczkami na ciepło bądź zimno.
Potrzebujesz:
- głębokiej patelni,
- rondla,
- folii aluminiowej,
- naczynia żaroodpornego.
Składniki:
- 6 pałek kurczaka (udek bez bioder),
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 250 bulionu drobiowego,
- 10 pieczarek,
- 4 szalotki,
- 2 listki tymianku,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki,
- czarny pieprz i sól morska do smaku.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pałki kurczaka dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż lekko mięso (przez ok. 5 minut).
- Szalotki posiekaj w drobną kostkę.
- W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni (ok.3-4 minuty).
- Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do rondla razem z liśćmi tymianku.
- Smaż całość ok. 3 minut, aż pieczarki zmiękną.
- Dodaj pół łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
- Wlej wino i drobiowy bulion.
- Doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając.
- Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka, zalej sosem i całość przykryj delikatnie folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz mięso ok. 45 minut.
- Po wyjęciu kurczaka na talerz, oprósz go dużą ilością posiekanej świeżej pietruszki.
Smacznego!