Reklama

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

Reklama

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • dużego naczynia żaroodpornego lub średniej blaszki do pieczenia.

Składniki:

  • 10 świeżych udek z kurczaka – jeżeli używamy mrożonych wówczas będzie trzeba je dzień wcześniej rozmrozić,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 0,5 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej, świeża jak i mrożona,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawy: zioła prowansalskie (2 łyżeczki), ostra papryka (0,5 łyżeczki), słodka papryka (2 łyżeczki), rozmaryn (1,5 łyżeczki), 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy.

Czas przygotowania: 110 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj smakową oliwę, która posłuży do nasmarowania wszystkich warzyw i mięsa: do oleju dodaj sól – około pół łyżeczki, pieprz, sos sojowy, przyprawy i wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.

2. Umyj, obierz i pokrój w słupki marchew, fasolkę umyj i pokrój jeśli jest świeża – a nie mrożona. Wrzuć warzywa do miski, dodaj kukurydzę (bez zalewy), smakową oliwę i dokładnie wymieszaj.

3. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 stopni.

4. Wyłóż warzywa na blaszkę lub naczynie żaroodporne.

5. Umyj mięso i natrzyj wcześniej przygotowaną oliwą, ułóż na warzywach.

6. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dodaj oliwę smakową i wymieszaj. Połóż na mięsie i warzywach.

7. Zapiekaj około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź czy wszystko jest upieczone.

Kurczak z warzywami przyrządzony w ten sposób to danie, które można wykładać bezpośrednio na talerze, albo postawić naczynie lub blaszkę na stole, dzięki czemu każdy sam nałoży sobie porcję.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama