Reklama

Żymlok, inaczej zemlok lub bułczanka, to tradycyjna kiełbasa przyrządzana corocznie przy okazji uboju świń na św. Marcina w listopadzie. Można ją jeść na ciepło lub na zimno.

Reklama

W Polsce na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane trzy typy żymloków – śląski, z Górek (z dodatkiem ziela angielskiego) i opolski biały (bez dodatku krwi). Dawniej wytwarzana z resztek tuszy wieprzowej przy okazji świniobicia (zazwyczaj po dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada).

Czym jest żymlok

Żymlokto tradycyjna śląska wędlina podrobowa. Z wyglądu przypomina klasyczną kiełbasę, jednak pod względem konsystencji bliżej mu do kaszanki. Do przygotowania żymloka prócz mięsa używa się również bułki, po śląsku żymły (stąd pochodzi nazwa żymlok).

Żymlok śląski

Przepis na pyszną kiełbasę śląską parzoną z dodatkiem bułki tartej. Smakuje wyśmienicie przyprawiona majerankiem i gałką muszkatołową.

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia mięsa,
  • garnka.

Składniki:

  • 700 g mięsa z głów wieprzowych,
  • 600 g podgardla,
  • 200 g cielęciny bez kości,
  • 700 g płuc wieprzowych,
  • 700 g wątroby wieprzowej,
  • 700 g bułki tartej,
  • 30 g pieprzu,
  • 30 g majeranku,
  • 30 g gałki muszkatołowej,
  • 2 cebule,
  • cienkie jelita (do nabijania mięsem).

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Głowy wieprzowe, podgardla, cielęcinę i płuca ugotuj na miękko.
  • Oddziel od kości.
  • Zmiel w maszynce do mięsa.
  • Obierz cebulę i pokrój.
  • Świeżą wątrobę zmiel z cebulą.
  • Bułkę tartą namocz w wywarze w którym gotowało się mięso.
  • Odsącz bułkę tartą.
  • Połącz mięso ze sobą.
  • Dodaj przyprawy.
  • Wyrób na jednolita masę.
  • Napełnij jelita farszem.
  • Zwiąż końce jelit nitką.
  • Wrzuć żymloki do wrzącej wody.
  • Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama