Reklama

Hekele można przyrządzić w niecałe dwadzieścia minut. Smakują wyśmienicie podawane z białym pieczywem.

Reklama

Hekele to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na zimno z wymoczonego śledzia, jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem musztardy i doprawiona pieprzem. Podawana – nie tylko w czasie postu – na kolację z ziemniakami lub białym pieczywem. Hekele na śląsku często też są mielone na jednolitą pastę do smarowania pieczywa.

Hekele śląskie

Hekele idealnie nadają się na zdrowy i pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie oraz mają niesamowity aromat.

Potrzebujesz:

  • miski.

Składniki na 2 porcje:

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Hekele podawaj ze świeżym pieczywem.

Sposób przygotowania:

  • Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Posiekaj je na drobno.
  • Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Jajka pokrój na drobno.
  • Zmieszaj wszystko i dodaj musztardę.
  • Dopraw pieprzem. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama