Przepis na hekele, czyli mieszankę śledziowo-ogórkową – przepis kuchni śląskiej
Hekele można przyrządzić w niecałe dwadzieścia minut. Smakują wyśmienicie podawane z białym pieczywem.
Hekele można przyrządzić w niecałe dwadzieścia minut. Smakują wyśmienicie podawane z białym pieczywem.
Hekele to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na zimno z wymoczonego śledzia, jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem musztardy i doprawiona pieprzem. Podawana – nie tylko w czasie postu – na kolację z ziemniakami lub białym pieczywem. Hekele na śląsku często też są mielone na jednolitą pastę do smarowania pieczywa.
Hekele śląskie
Hekele idealnie nadają się na zdrowy i pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie oraz mają niesamowity aromat.
Potrzebujesz:
- miski.
Składniki na 2 porcje:
- 3 płaty słonych śledzi,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ogórki kiszone,
- sól (do smaku),
- 1 łyżeczka musztardy.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Hekele podawaj ze świeżym pieczywem.
Sposób przygotowania:
- Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Posiekaj je na drobno.
- Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Jajka pokrój na drobno.
- Zmieszaj wszystko i dodaj musztardę.
- Dopraw pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
- Jedz ogórki w różnych postaciach. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma ogórek?
- Wyhoduj własne ogórki na balkonie! Aranżacja balkonu - co oprócz kwiatów można umieścić na balkonie?
- Pij świeżo wyciskane soki! Oto 4 przepisy na pyszne soki warzywne.