Przysmaki hiszpańskiej kuchni: tradycyjny flan - przepis, krok po kroku
Flan to rodzaj delikatnego, puszystego musu, jaki wykonuje się na bazie mleka, jajek oraz cukru. Deser najlepiej podawać lekko schłodzony i oblany karmelem. Po wyjęciu flanu na talerz można do dodatkowo ozdobić świeżymi owocami bądź gałką lodów.
Flan to rodzaj delikatnego, puszystego musu, jaki wykonuje się na bazie mleka, jajek oraz cukru. Deser najlepiej podawać lekko schłodzony i oblany karmelem. Po wyjęciu flanu na talerz można do dodatkowo ozdobić świeżymi owocami bądź gałką lodów.
Flan to jeden z najpopularniejszych deserów, jakie przygotowuje się w Hiszpanii, choć idea jego powstania narodziła się u starożytnych Rzymian. Tradycyjny flan (tzw. flan casero) tworzy się na bazie 3 podstawowych składników, jakimi są: jajka, mleko oraz cukier, ale przepis na deser można dowolnie modyfikować i dodawać do niego, np.: wanilię, płynną czekoladę, świeże owoce, migdały, pistacje, cynamon czy domowe konfitury.
Tradycyjny flan - przepis
W przepisie należy użyć cukru, aby otrzymać karmel. Rozpuszczony cukier można wykonać także w wersji wegańskiej, na bazie brązowego cukru, oleju oraz mleka kokosowego.
Potrzebujesz:
- rondla,
- 5 małych foremek,
- garnka,
- miksera.
Składniki (na 5 porcji):
- 500 ml mleka 3,2%,
- 3 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 10 łyżek cukru,
- 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do małego rondla wsyp 5 łyżek cukru i na niewielkim ogniu rozpuść go, aż się skarmelizuje.
- Jeszcze gorący karmel rozlej do 5 małych foremek i rozprowadź go po ich dnie (rób to szybko, aby karmel nie zastygł).
- Mleko przelej do garnka, dodaj wanilię, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
- Jajka z cukrem ubij na gładką masę.
- Dodaj ostudzone mleko i dokładnie wymieszaj całość.
- Przelej masę do foremek z karmelem.
- Foremki umieść w dość wysokiej blachy do pieczenia i wypełnij ją wodą (mniej więcej do połowy wysokości foremek).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz flan przez 40 minut.
- Deser pozostaw do ostygnięcia a następnie schłodź w lodówce.
- Aby wyjąć flan z foremek, wystarczy przesunąć nożem dookoła krawędzi formy a następnie szybkim ruchem obrócić ją, aby zawartość została na talerzu.
- Hiszpański deser podawaj z dowolnie wybranymi składnikami, np.: oblany świeżym karmelem bądź ze świeżymi owocami, gałką lodów, bitą śmietaną lub czekoladą.
Smacznego!
Wskazówka: Resztki stwardniałego karmelu z dna rondla można łatwo usunąć bez konieczności skrobania po jego dnie nożem. Wystarczy nalać wody do naczynia i ją zagotować.