Reklama

Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana w zależności od regionu kraju, nosi także silne wpływy kuchni arabskiej. Mimo to jest kilka potraw, które niemal automatycznie kojarzy się z Hiszpanią. Takimi potrawami są m.in. gazpacho i tortilla.

Reklama

Wspólnym mianownikiem dań kuchni hiszpańskiej są stosowanie intensywnych w smaku przypraw, a także wyraziste kolory potraw i ich składników.

Kuchnia hiszpańska łączy kuchnię górską, śródziemnomorską i arabską

Na północnym-wschodzie Hiszpanii korzysta się z wielu składników typowych dla kuchni terenów górskich, m.in.: twardych, dojrzewających serów i suszonych, dojrzewających szynek i kiełbas.

Kuchnia południowej Hiszpanii jest natomiast typową kuchnią śródziemnomorską. Popularne są tu ryby i owoce morza, oliwki i oliwa, pomidory, dania mączne, sery, migdały, szafran oraz chili. Ponadto południe Hiszpanii przez setki lat zamieszkiwane było przez ludność muzułmańską. Mięsa z rożna, ryż, gulasze, groch oraz owoce cytrusowe zostały spopularyzowane w Hiszpanii właśnie dzięki Arabom.

Wśród wielu różnorodnych dań kuchni hiszpańskiej jest kilka takich, które potrafi wymienić nawet osoba, która nie interesuje się kulturą tego kraju. Należą do nich: gazpacho oraz tortilla.

Przepis na gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów

Składniki na 4 porcje:

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżka stołowa octu winnego,
  • sól,
  • kmin rzymski,
  • natka pietruszki.

Czas przygotowania: 12 godzin, kiedy warzywa muszą leżeć w lodówce + 40 minut przygotowanie

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa, paprykę pozbaw nasion, ogórki i pomidory obierz ze skórki. Pokrój je następnie na kawałki.
  • Zalej warzywa wodą mineralną i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Wyjmij warzywa z wody (ale nie wylewaj jej).
  • Dodaj do warzyw przyprawy oraz oliwę i zmiksuj wszystko blenderem.
  • Dodaj ocet winny i wymieszaj wszystko.
  • Podawaj gazpacho posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis na tortillę jajeczną z ziemniakami i zielonym groszkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • duży pomidor,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g zielonego groszku z puszki,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę i ziemniaki w cienkie plasterki, a pomidora w kostkę.
  • Podgrzej olej na patelni.
  • Wyłóż spód patelni plastrami ziemniaka i usmaż je.
  • Dodaj plasterki cebuli.
  • Rozbij jajka i roztrzep je w miseczce (tak jak na omlet).
  • Wlej jajka na patelnię, zalej nimi usmażone ziemniaki i cebulę.
  • Dodaj przyprawy.
  • Kiedy jajka się zetną, dodaj pomidora i zielony groszek.
  • Podawaj tortillę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama