Charakterystyka kuchni hiszpańskiej i przykładowe przepisy – gazpacho i tortilla z jaj
Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana w zależności od regionu kraju, nosi także silne wpływy kuchni arabskiej. Mimo to jest kilka potraw, które niemal automatycznie kojarzy się z Hiszpanią. Takimi potrawami są m.in. gazpacho i tortilla.
Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana w zależności od regionu kraju, nosi także silne wpływy kuchni arabskiej. Mimo to jest kilka potraw, które niemal automatycznie kojarzy się z Hiszpanią. Takimi potrawami są m.in. gazpacho i tortilla.
Wspólnym mianownikiem dań kuchni hiszpańskiej są stosowanie intensywnych w smaku przypraw, a także wyraziste kolory potraw i ich składników.
Kuchnia hiszpańska łączy kuchnię górską, śródziemnomorską i arabską
Na północnym-wschodzie Hiszpanii korzysta się z wielu składników typowych dla kuchni terenów górskich, m.in.: twardych, dojrzewających serów i suszonych, dojrzewających szynek i kiełbas.
Kuchnia południowej Hiszpanii jest natomiast typową kuchnią śródziemnomorską. Popularne są tu ryby i owoce morza, oliwki i oliwa, pomidory, dania mączne, sery, migdały, szafran oraz chili. Ponadto południe Hiszpanii przez setki lat zamieszkiwane było przez ludność muzułmańską. Mięsa z rożna, ryż, gulasze, groch oraz owoce cytrusowe zostały spopularyzowane w Hiszpanii właśnie dzięki Arabom.
Wśród wielu różnorodnych dań kuchni hiszpańskiej jest kilka takich, które potrafi wymienić nawet osoba, która nie interesuje się kulturą tego kraju. Należą do nich: gazpacho oraz tortilla.
Przepis na gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów
Składniki na 4 porcje:
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 4 ogórki gruntowe,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy tłoczonej na zimno
- 1 łyżka stołowa octu winnego,
- sól,
- kmin rzymski,
- natka pietruszki.
Czas przygotowania: 12 godzin, kiedy warzywa muszą leżeć w lodówce + 40 minut przygotowanie
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa, paprykę pozbaw nasion, ogórki i pomidory obierz ze skórki. Pokrój je następnie na kawałki.
- Zalej warzywa wodą mineralną i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Wyjmij warzywa z wody (ale nie wylewaj jej).
- Dodaj do warzyw przyprawy oraz oliwę i zmiksuj wszystko blenderem.
- Dodaj ocet winny i wymieszaj wszystko.
- Podawaj gazpacho posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis na tortillę jajeczną z ziemniakami i zielonym groszkiem
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka,
- 2 ziemniaki,
- cebula,
- natka pietruszki,
- duży pomidor,
- olej rzepakowy,
- 100 g zielonego groszku z puszki,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę i ziemniaki w cienkie plasterki, a pomidora w kostkę.
- Podgrzej olej na patelni.
- Wyłóż spód patelni plastrami ziemniaka i usmaż je.
- Dodaj plasterki cebuli.
- Rozbij jajka i roztrzep je w miseczce (tak jak na omlet).
- Wlej jajka na patelnię, zalej nimi usmażone ziemniaki i cebulę.
- Dodaj przyprawy.
- Kiedy jajka się zetną, dodaj pomidora i zielony groszek.
- Podawaj tortillę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
- Omlet z ziemniakami to prosty sposób na szybki i pożywny obiad. Omlet z ziemniakami, czyli hiszpańska tortilla.
- Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Dania z bakłażana i cukinii: 2 przepisy na tartę z bakłażanem.
- Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Dania z kapustą modrą: na ciepło, zasmażana i w formie surówki.