Przepis na Pašticadę, czyli tradycyjną potrawkę cielęcą kuchni chorwackiej
Istotą chorwackiej Pašticady jest długi czas marynowania mięsa. Im dłużej leżakuje, tym lepsze i smaczniejsze danie można z niego otrzymać.
Istotą chorwackiej Pašticady jest długi czas marynowania mięsa. Im dłużej leżakuje, tym lepsze i smaczniejsze danie można z niego otrzymać.
Pašticada to tradycyjna potrawa z cielęciny pochodząca z chorwackiej Dalmacji. Jej tajemnica polega na długim marynowaniu mięsa i szpikowaniu go boczkiem oraz marchwią. Niegdyś Pašticada serwowana była wyłącznie na dużych uroczystościach rodzinnych takich jak wesela.
Pašticada – pomysł na chorwacka potrawkę cielęcą
Pašticada to przepyszne danie z cielęciny, które najlepiej podawać z makaronem.
Potrzebujesz:
- patelni,
- garnka,
- miksera,
- miski.
Składniki (4 porcje):
- 1,5 kg cielęciny,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- 100 g boczku dojrzewającego,
- 500 ml wina deserowego typu marsala,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 2 goździki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 liść laurowy,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 2 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 60 minut (plus cała noc marynowania)
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Do Pašticady najlepiej użyć górnej części udźca z młodej cielęciny.
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę ponakłuwaj wąskim nożem i naszpikuj ją plastrami boczku i pociętą w plasterki marchwią.
- Wymieszaj 2 łyżki oliwy, ocet, sok z cytryny i rozmaryn.
- Natrzyj marynatą mięso i umieść je w misce.
- Do mięsa dodaj resztę marchwi, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie oraz śliwki.
- Całość zalej winem marsala i marynuj przez noc.
- Cielęcinę wyjmij z marynaty i włóż do garnka o grubym dnie.
- Dodaj resztę oliwy i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
- Wyjmij mięso na półmisek.
- Do garnka, w którym smażyła się cielęcina, wrzuć warzywa, śliwki i duś przez kwadrans.
- Warzywa zalej winem z marynaty i dodaj resztę przypraw.
- Do garnka z powrotem włóż mięso i duś przez godzinę.
- Mięso odstaw, by odpoczęło.
- Sos zmiksuj na jednolitą masę.
- Cielęcinę pokrój w plastry i polej sosem. Gotowe.
Smacznego!
- Zapiekanki w wersji wegetariańskiej można przygotować z kasz, owoców, warzyw, nabiału, ziół i przypraw. 3 pomysły na pyszne zapiekanki wegetariańskie na obiad.
- Crostini to małe kanapki, które można podawać podczas imprez lub przyjęć. Małe kanapeczki crostini – przepisy.
- Chorwacka Maneštra, czyli zupa warzywna, jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia Chorwacka: Maneštra.