Kocimiętka właściwa – sposób użycia. 2 Przepisy na dania z kocimiętką: sałatka i warzywny pasztet z białych warzyw
Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) to wieloletnia roślina, którą z powodzeniem można hodować w przydomowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Osiąga wysokość około 1 metra. Kocimiętka jest rośliną szczególnie lubianą przez koty, ale posiada wiele cennych również dla ludzkiego organizmu właściwości oraz walory smakowe, które warto wykorzystać.
Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) to wieloletnia roślina, którą z powodzeniem można hodować w przydomowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Osiąga wysokość około 1 metra. Kocimiętka jest rośliną szczególnie lubianą przez koty, ale posiada wiele cennych również dla ludzkiego organizmu właściwości oraz walory smakowe, które warto wykorzystać.
Liście kocimiętki są oryginalnym dodatkiem do potraw. W wersji świeżej znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek zaostrzający ich smak. Suszona kocimiętka jest doskonała do pieczonych warzyw, pasztetów i dań z grilla. Zapach tego zioła można porównać do piżma połączonego z miętą, nie każdemu może odpowiadać takie zestawienie, dlatego przed użyciem go w kuchni warto najpierw sprawdzić jego smak.
Sposób użycia kocimiętki
Kocimiętka to dekoracyjna roślina. Kwitnie od czerwca do września pięknymi małymi kwiatkami w kolorze białym z purpurowymi cętkami. Picie herbaty z suszonej kocimiętki zapobiega rozwojowi infekcji, np. grypy w jej wczesnym stadium. Suszone zioło rozsypane w kątach pomieszczenia skutecznie odstrasza szczury, komary, muchy i karaluchy. Chcąc wykorzystać liście kocimiętki jako dodatek do potraw, warto zerwać je tuż przed lub tuż po kwitnieniu, wówczas mają najwięcej wartości odżywczych i olejków eterycznych.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, fasoli mung, arbuza, sera feta i kocimiętki
Składniki na około 3 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
- 1 średnia główka kapusty pekińskiej lub połowa dużej,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1/8 średniej wielkości arbuza,
- 5-7 świeżych listków kocimiętki,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 1 ząbek czosnku.
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut chłodzenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj kapustę, poszatkuj w drobne paski i przełóż do dużej miski. Wsyp fasole i wymieszaj.
- Rozdrobnij ser w palcach i dodaj do kapusty, wymieszaj.
- Wydrąż z arbuza pestki (lub nie, jeśli lubisz ich smak), pokrój go w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Przygotuj sos: w małej miseczce połącz olej, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sok z cytryny.
- Polej sałatkę sosem, dodaj porwane w palcach listki kocimiętki i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem wstaw sałatkę do lodówki na około 20 minut.
- Sałatka z kocimiętką wyśmienicie komponuje się z daniami z makaronem i warzywnymi tartami.
Przepis na pasztet z białych warzyw z kocimiętką i orzechami
Składniki na małą blaszkę:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
- 2 duże ugotowane pietruszki,
- 1 średniej wielkości ugotowany seler,
- 1 starta na tarce kalarepa,
- 500 g ugotowanego kalafiora,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- szczypta suszonej kocimiętki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego plus 1 łyżka do natłuszczenia foremki,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego plus 1 łyżeczka do wysypania foremki,
- szczypta czarnego pieprzu.
Czas przygotowania: 30 + 60 minut pieczenia minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie warzywa (oprócz kalarepy) w dużej misce i ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków.
- Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni Celsjusza.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Wysmaruj blaszkę olejem i posyp siemieniem lnianym, włóż warzywną masę.
- Kilka razy uderz foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wygładź wierzch i oprósz je ziarnami słonecznika i orzechami.
- Wstaw foremkę do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut do czasu, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się złocista skórka, a włożony w pasztet drewniany patyczek będzie tylko lekko wilgotny.
- Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.
- Pasztet z białych warzyw z kocimiętką doskonale smakuje na kanapkach oraz jako dodatek do dań np. z kaszą gryczaną.
Smacznego!