Kluski ziemniaczane z rybnym sosem - przepis
© Sławomir Fajer/Adobe Stock
Styl życia

Pomysł na obiad: kluski z ziemniaków podane z sosem rybnym na bazie białego wina

Ziemniaczane kluski w połączeniu z aromatycznym rybnym sosem to pomysł na obiad dla całej rodziny. W sytuacji, gdy posiłek będą jeść dzieci można zrezygnować z dodawania białego wina oraz ostrej papryki, aby danie miała łagodniejszy smak.

Ziemniaczane kluski w połączeniu z aromatycznym rybnym sosem to pomysł na obiad dla całej rodziny. W sytuacji, gdy posiłek będą jeść dzieci można zrezygnować z dodawania białego wina oraz ostrej papryki, aby danie miała łagodniejszy smak.

 

Do wykonania sosu rybnego wykorzystuje się mięso szczupaka, które może mieć charakterystyczny posmak mułu. Aby go usunąć, wystarczy na około 2 godziny przed przyrządzeniem ryby natrzeć ją obficie solą i odstawić do lodówki.

Przepis na kluski ziemniaczane i sos rybny, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • tarki o małych oczkach,
  • praski do czosnku,
  • patelni,
  • łyżki cedzakowej,
  • obieraczki do ziemniaków,
  • maszynki do mielenia mięsa.

 

Składniki na kluski:

  • 500 g surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek żytniej mąki,
  • łyżeczka ulubionych przypraw, np. kminku.

 

Składniki na sos rybny:

  • 300 g mięsa ryby, np. szczupaka,
  • opakowanie kwaśnej śmietany (150 ml),
  • ¼ szklanki białego wina, najlepiej wytrawnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ½ łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • majeranek, sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj jajka, mąkę oraz ulubione przyprawy i wymieszaj całość, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  • Z ciasta uformuj, za pomocą łyżki, niewielkie kluski, które następnie gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię wody.

 

Sos rybny:

  • Mięso szczupaka zmiel w maszynce.
  • Rybie mięso smaż chwilę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a kiedy się lekko zarumieni, dodaj kolejne składniki: kapary, kiszony ogórek pokrojony w drobną kostkę, ostrą paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Całość zalej białym wytrawnym winem, a kiedy ciecz mocno odparuje dodaj: kwaśną śmietanę oraz miód. Do sosu możesz również dodać łyżeczkę masła klarowanego, wówczas będzie miał on lekko orzechowy posmak.
  • Duś całość, aż sos zgęstnieje.

 

Smacznego!

 

Kluski ziemniaczane podawaj na ciepło obficie oblane rybnym sosem. Całość możesz udekorować posiekaną natką zielonej pietruszki. Potrawa doskonale smakuje z takimi dodatkami, jak: sałatka z pora, surówką z marchewki czy klasycznym kiszonym ogórkiem.

Musaka w naczyniu ceramicznym
© lilechka75/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na zapiekankę grecką, czyli musaka otulona sosem beszamelowym
Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.

Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.   Musaka to rodzaj kilku warstwowej zapiekanki i jedno z popularniejszych dań kuchni greckiej. Główne składniki potrawy to: bakłażany, pomidory, mielone mięso oraz aromatyczny sos beszamelowy. Grecką zapiekankę najlepiej przygotowywać w prostokątnym naczyniu żarododpornym. Grecka musaka, krok po kroku Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, praski do czosnku, tarki o dużych oczkach, rondla, ręcznika papierowego, patelni.   Składniki: 600 g mielonego mięsa, 2 bakłażany, opakowanie przecieru pomidorowego (500 ml), 300 g ugotowanych ziemniaków, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 200 g żółtego sera, 100 ml czerwonego wina, sól do smaku, oliwa z oliwek do smażenia.   Składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 30 g mąki pszennej, 30 g masła, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej , sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w cienkie plastry i oprósz solą i odstaw na kwadrans. Warzywo opłócz wodą i osusz na ręczniku papierowym. Na suchej patelni podsmaż plastry bakłażana. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula zeszkli się, na patelnię przełóż mielone mięso, a po 5 minutach dolej czerwone wino....

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

Makaron w miseczce stoi na stole.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Makaron po tajsku pad thai i po singapursku singapore noodles – 2 pomysły na obiad i kolację
Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.

Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.   Makaron pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Kuchnia singapurska to mieszanka smaków, która zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej , a także europejskiej. Dania orientalne mają wyrazisty smak za sprawą takich składników, jak: sos sojowy i rybny, chili oraz owoce morza. Przepis na makaron pad thai (po tajsku) z tofu i krewetkami Makaron po tajsku wyrazisty smak zawdzięcza sosowi rybnemu i ostrygowemu , który dodaje się do dania. Potrawę można podawać z krewetkami, serem tofu oraz kurczakiem.   Potrzebujesz: moździerza, wyciskarki do czosnku, miski, patelni wok, zwykłej patelni, ręcznika papierowego.   Składniki na sos: 3 ząbki czosnku, 1 szalotka, 1 papryka chili, 1 łyżka cukru, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 limonki.   Składniki na główne danie (dla 2 osób): 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 gramów), 10 świeżych krewetek, 1/2 opakowania sera tofu  (90 gramów), 2 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula dymka, 1 jajko.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Czosnek i szalotkę obierz, wyciśnij przez praskę i umieść w moździerzu. Dodaj resztę składników na sos i dokładnie rozbij na gładką masę. Do moździerza wlej sok wyciśnięty z limonki, łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Makaron ryżowy mocz w misce z zimną...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik