Kapsalon to holenderskie danie typu fast-food, bardzo podobne do kebaba lub sałatki gyros. Górna część dania to sałatka ze świeżych warzyw i aromatyczne sosy, środek skrywa chrupiące frytki, soczyste mięso i ser. Potrawa ta świetnie sprawdzi się podczas imprez i spotkań ze znajomymi, ale także na zwykły obiad czy kolację. Jej wykonanie jest bardzo proste, choć zajmuje to nieco czasu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na kapsalon.

Reklama

Prosty przepis na kapsalon - holenderski kebab

Składniki na kapsalon (dwie porcje)

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pół szklanki jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • ketchup
  • sól, pieprz, przyprawa gyros/kebab
  • łyżka oleju

Jak przygotować kapsalon?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros/kebab. Zostawiamy na pół godziny. Smażymy 10 minut na łyżce oleju z obu stron na złoto.
  2. Z ziemniaków robimy frytki (w garnku, piekarniku lub frytkownicy).
  3. Wszystkie warzywa kroimy: pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, sałatę w paski.
  4. Wszystkie warzywa mieszamy w misce - doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  7. W podłużnych formach lub aluminiowych foremkach układamy frytki, mięso i posypujemy serem.
  8. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  9. Wyjmujemy, posypujemy warzywami.
  10. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym i ketchupem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama