Jesienny spadek odporności – skąd się bierze, jak zapobiegać?
Jesienny spadek odporności – skąd się bierze, jak zapobiegać?
Jesienny spadek odporności dotyka bardzo wielu osób, szczególnie dzieci i osób starszych. Odpowiednio zbilansowana dieta i suplementacja zapobiegną przeziębieniom i infekcjom. Poniżej znajdziecie najlepsze sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego w okresie jesienno-zimowym.
Przyczyny jesiennego spadku odporności
Jesienią nasza odporność wystawiana jest na próbę. Ciągłe zmiany temperatur, deszcz, silny wiatr to warunki, w których łatwo o przeziębienie. W okresie jesienno-zimowym zdecydowanie bardziej uboga jest nasza dieta - brak w niej świeżych warzyw i owoców, które mają mnóstwo witamin, wspierających prace organizmu.
Za obniżenie odporności odpowiada również niedostateczna ilość promieni słonecznych, które wpływają na produkcje bardzo ważnej dla organizmu witaminy D. Warto wiedzieć, że witamina D ma większy wpływ na odporność niż witamina C.
Najczęstsze przyczyny jesiennego spadku odporności to:
- trudne warunki klimatyczne - zmiany temperatur, deszcz i wiatr,
- niedobory witaminowe (wynikające z nieodpowiedniej diety i braku słońca),
- brak aktywności fizycznej,
- ciągły stres,
- niewystarczająca ilość snu.
Sposoby na jesienny spadek odporności
Dieta na odporność
Zdrowa, pełnowartościowa dieta to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności. Ważne jest to, aby nie doprowadzić do niedoborów witamin i składników odżywczych. W diecie nie powinno zabraknąć witaminy C, która zwiększa odporność błon śluzowych na zakażenia.
Najwięcej witaminy C znajdziesz w:
- natce pietruszki,
- papryce,
- brokułach,
- brukselce,
- czarnej porzeczce,
- owocach dzikiej róży,
- truskawce.
Dobrym sposobem na wsparcie odporności jest wprowadzenie do diety produktów antybakteryjnych i antywirusowych, naturalnych antybiotyków takich jak: czosnek, cebula, miód czy kiszonki.
Suplementy diety na odporność
Ponieważ jesienią nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, warto wesprzeć swoją dietę gotowymi suplementami. Warto zakupić preparaty z witaminą C, która wspiera układ odpornościowy, zapobiega chorobom i przeziębieniom.
Bardzo istotna jest również witamina D, która zapobiega rozwojowi infekcji i również wzmacnia układ immunologiczny. W okresie jesiennym ponad 80% Polaków ma niedobór tej witaminy, dlatego naprawdę warto włączyć ją do suplementacji. Przyjęcie jej w sposób naturalny jest wręcz niemożliwe, ze względu na bardzo małą ilość promieni słonecznych, z kolei w pokarmach występuje w bardzo małej ilości.
Jak radzić sobie z obniżoną odpornością?
Dieta i suplementacja jest podstawą w okresie jesienno-zimowym, jednak warto wprowadzić sprawdzone sposoby, które zapobiegną przeziębieniom i infekcjom.
Najlepsze sposoby na odporność jesienią to:
- stopniowe hartowanie i przyzwyczajanie organizmu do niskich temperatur - naprzemienny prysznic w chłodnej i ciepłej wodzie, sauna,
- odpowiednia ilość snu (minimum 7 godzin),
- unikanie stresu,
- nawadnianie organizmu,
- unikanie używek, przede wszystkim papierosów i alkoholu,
- odpowiedni ubiór "na cebulkę",
- unikanie kontaktu z chorymi i odpowiednia higiena,
- wietrzenie i nawilżanie pomieszczeń,
- stosowanie rozgrzewających ziół i przypraw,
- wzmacnianie jelit poprzez przyjmowanie probiotyków,
- codzienna aktywność fizyczna.