Reklama

Receptory dopaminowe odpowiadają za kontrolę naszych emocji i koordynację mięśni. Dopaminę dostarczymy z pożywieniem, np. dzięki słonecznikowi lub bananom. Niedobór dopaminy może skutkować m.in. nadmiernym zmęczeniem lub pojawieniem się lęku.

Reklama

Dopamina jest neuroprzekaźnikiem produkowanym w komórkach nerwowych, które są umiejscowione w mózgu i rdzeniu kręgowym. Odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego: ośrodkowego oraz obwodowego.

Dopamina – działanie

Dopamina wpływa na:

  • koordynację oraz napięcie mięśni,
  • układ limbiczny, wpływając na reakcje emocjonalne i zachowanie – wywołuje euforię i działa korzystnie na motywację,
  • wydzielanie prolaktyny, gonadotropiny oraz hormonu wzrostu,
  • przyspieszenie tętna,
  • zwiększenie szybkości przepływu krwi.

Niedobór dopaminy może skutkować pogorszeniem nastroju, a nawet pojawieniem się stanów depresyjnych. Zbyt słabe działanie receptorów dopaminowych wywołuje apatię. Osoby z niskim poziomem tego neuroprzekaźnika odczuwają lęk i nie mają motywacji do działania.

Dopamina jest stosowana w leczeniu ostrej niewydolności nerek, ponieważ rozszerzając naczynia nerkowe, zwiększa przepływ nerkowy i ułatwia wydalanie moczu. Bywa też podawana pacjentom ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym.

Źródła dopaminy

Dawkę dopaminy możemy zapewnić sobie w sposób naturalny. Jej źródłem są tłuszcze nienasycone, bardzo korzystne dla zdrowia. Dopaminę znajdziemy w następujących produktach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • migdały,
  • słonecznik,
  • banany,
  • oliwa z oliwek, olej palmowy lub rzepakowy,
  • sezam,
  • truskawki,
  • żurawina,
  • jagody,
  • śliwki,
  • czerwona fasola.

Warto zaznaczyć, że banany mają w swoim składzie chininę dopaminową, która szybko podniesie poziom dopaminy w organizmie.

Aby zadbać o odpowiedni poziom dopaminy, należy ograniczyć spożywanie potraw zawierających tłuszcze nasycone, np. ciężkostrawnych posiłków lub fast-foodów. Nasycone tłuszcze zmniejszają poziom dopaminy, a poza tym wywołują choroby serca i inne dolegliwości, np. ze strony układu pokarmowego.

Picie kawy lub herbaty może zwiększyć stężenie dopaminy w organizmie. Należy jednak pamiętać, że takie napoje dają krótkotrwały efekt. Po wypiciu kubka kawy poziom dopaminy szybko się podniesie, natomiast po pewnym, krótkim czasie spadnie nawet dwukrotnie.

Dbając o odpowiednio wysoką podaż dopaminy warto dostarczać organizmowi antyoksydantów. Wpływają one hamująco na rozkład dopaminy oraz noradrenaliny (innego neuroprzekaźnika). Antyoksydanty znajdziemy w:

  • zielonej herbacie,
  • czerwonej papryce,
  • morelach,
  • dyni,
  • pomidorach,
  • marchewce,
  • cytrusach.

Dopamina z pokarmów może nie być wystarczająca w przypadku stanów chorobowych lub mocno obniżonego nastroju. Jeśli potrzeba nam większej ilości dopaminy, możemy wypróbować tę zawartą w suplementach diety. Należy kupować preparaty, które mają dużą ilość aminokwasów wpływających na zwiększenie poziomu dopaminy.

Na wydzielanie neuroprzekaźników pozytywnie wpływa też światło słoneczne. Dlatego warto chodzić na spacery i przebywać na świeżym powietrzu, kiedy tylko jest to możliwe.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama