Skuteczne sposoby na podniesienie poziomu dopaminy w organizmie - jak naturalnie zwiększyć jej stężenie?
Receptory dopaminowe odpowiadają za kontrolę naszych emocji i koordynację mięśni. Dopaminę dostarczymy z pożywieniem, np. dzięki słonecznikowi lub bananom. Niedobór dopaminy może skutkować m.in. nadmiernym zmęczeniem lub pojawieniem się lęku.
Receptory dopaminowe odpowiadają za kontrolę naszych emocji i koordynację mięśni. Dopaminę dostarczymy z pożywieniem, np. dzięki słonecznikowi lub bananom. Niedobór dopaminy może skutkować m.in. nadmiernym zmęczeniem lub pojawieniem się lęku.
Dopamina jest neuroprzekaźnikiem produkowanym w komórkach nerwowych, które są umiejscowione w mózgu i rdzeniu kręgowym. Odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego: ośrodkowego oraz obwodowego.
Dopamina – działanie
Dopamina wpływa na:
- koordynację oraz napięcie mięśni,
- układ limbiczny, wpływając na reakcje emocjonalne i zachowanie – wywołuje euforię i działa korzystnie na motywację,
- wydzielanie prolaktyny, gonadotropiny oraz hormonu wzrostu,
- przyspieszenie tętna,
- zwiększenie szybkości przepływu krwi.
Niedobór dopaminy może skutkować pogorszeniem nastroju, a nawet pojawieniem się stanów depresyjnych. Zbyt słabe działanie receptorów dopaminowych wywołuje apatię. Osoby z niskim poziomem tego neuroprzekaźnika odczuwają lęk i nie mają motywacji do działania.
Dopamina jest stosowana w leczeniu ostrej niewydolności nerek, ponieważ rozszerzając naczynia nerkowe, zwiększa przepływ nerkowy i ułatwia wydalanie moczu. Bywa też podawana pacjentom ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym.
Źródła dopaminy
Dawkę dopaminy możemy zapewnić sobie w sposób naturalny. Jej źródłem są tłuszcze nienasycone, bardzo korzystne dla zdrowia. Dopaminę znajdziemy w następujących produktach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe:
- migdały,
- słonecznik,
- banany,
- oliwa z oliwek, olej palmowy lub rzepakowy,
- sezam,
- truskawki,
- żurawina,
- jagody,
- śliwki,
- czerwona fasola.
Warto zaznaczyć, że banany mają w swoim składzie chininę dopaminową, która szybko podniesie poziom dopaminy w organizmie.
Aby zadbać o odpowiedni poziom dopaminy, należy ograniczyć spożywanie potraw zawierających tłuszcze nasycone, np. ciężkostrawnych posiłków lub fast-foodów. Nasycone tłuszcze zmniejszają poziom dopaminy, a poza tym wywołują choroby serca i inne dolegliwości, np. ze strony układu pokarmowego.
Picie kawy lub herbaty może zwiększyć stężenie dopaminy w organizmie. Należy jednak pamiętać, że takie napoje dają krótkotrwały efekt. Po wypiciu kubka kawy poziom dopaminy szybko się podniesie, natomiast po pewnym, krótkim czasie spadnie nawet dwukrotnie.
Dbając o odpowiednio wysoką podaż dopaminy warto dostarczać organizmowi antyoksydantów. Wpływają one hamująco na rozkład dopaminy oraz noradrenaliny (innego neuroprzekaźnika). Antyoksydanty znajdziemy w:
- zielonej herbacie,
- czerwonej papryce,
- morelach,
- dyni,
- pomidorach,
- marchewce,
- cytrusach.
Dopamina z pokarmów może nie być wystarczająca w przypadku stanów chorobowych lub mocno obniżonego nastroju. Jeśli potrzeba nam większej ilości dopaminy, możemy wypróbować tę zawartą w suplementach diety. Należy kupować preparaty, które mają dużą ilość aminokwasów wpływających na zwiększenie poziomu dopaminy.
Na wydzielanie neuroprzekaźników pozytywnie wpływa też światło słoneczne. Dlatego warto chodzić na spacery i przebywać na świeżym powietrzu, kiedy tylko jest to możliwe.
- Dopamina daje szczęście i motywację. Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru dopaminy?
- Twój poziom zmęczenia i stresu jest zbyt duży? Chroniczne zmęczenie to też choroba.
- Czym charakteryzuje się lęk? Sprawdź, czy to już nerwica lękowa czy jeszcze lęk!