Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.
Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej. Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1/3 selera,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 4 pieczarki,
- 5 gałązek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki lubczyku,
- 1/2 łyżeczki czubrycy,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziela angielskie,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę.
- Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami.
- Obierz cebulę i czosnek.
- Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki.
- Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka.
- Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa.
- Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy.
- Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
- Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka.
- Gotuj całość przez około 20-25 minut.
- Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy.
- Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.
Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 3 podgrzybki (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i suszone),
- 4 litry wodym
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę oraz selera.
- Zetrzyj warzywa na tarce.
- Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę.
- Włóż warzywa do dużego garnka i zalej 4 litrami wody.
- Wsyp kaszę jaglaną na sitką i przelewaj ją wrzątkiem, dopóki woda przestanie być żółta. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
- Dodaj kaszę oraz grzyby do wywaru.
- Zacznij gotować zupę.
- Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę.
- Dodaj warzywa do krupniku po 30-40 minutach gotowania.
- Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
- Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
- Krupnik jest gotowy, kiedy ziemniaki są miękkie.
Smacznego!