Reklama

Tatar możesz przygotować z wołowiny, krewetek lub łososia. Świetnie smakuje sam lub z pieczywem. Dodatkami do tatara są zazwyczaj zioła, przyprawy, cebula, czosnek, ogórki konserwowe, żółtka jaj i grzyby marynowane.

Reklama

Tatar jest potrawą z surowego mięsa mielonego lub siekanego. Można go przygotować z wołowiny, baraniny i innych gatunków mięs oraz ryb i krewetek.

Jak przygotować tatar wołowy z jajkiem i grzybami marynowanymi?

Tatar wołowy jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Można połączyć go z grzybami marynowanymi i surowymi żółtkami jaj.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 gramów świeżej polędwicy wołowej,
  • 50 gramów dowolnych grzybów marynowanych,
  • 2 łyżki musztardy (łagodnej lub ostrej – wedle preferencji),
  • 2 żółtka świeżych jaj,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj, oczyść z żyłek i błonek i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (lub drobno posiekaj ostrym nożem).
  • Wołowinę przełóż do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz oraz musztardę i dokładanie wymieszaj.
  • Mięso odstaw do lodówki na 20 minut.
  • Tatar przełóż na talerze, na wierzch mięsa połóż żółtko jajka, a wokół niego rozłóż grzyby.

Dobra rada: Używaj jedynie mięsa ze sprawdzonych źródeł i przebadanego przed weterynarza. W ten sposób unikniesz chorób, które powstają w wyniku zakażenia pasożytami.

Tatar z krewetek, awokado i szczypiorku

Tatar z krewetek, awokado i szczypiorku stanowi doskonałą przystawkę lub kolację. Danie można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem chrupiących grzanek.

Składniki (na 2 porcje):

  • 20 surowych krewetek,
  • 1 awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 100 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • świeży sok z połowy cytryny,
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Krewetki umyj, oczyść i drobno posiekaj.
  • Następnie podsmaż je na oliwie, aż staną się szkliste, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
  • Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozdrobnij widelcem. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
  • Tatar połącz z awokado, czosnkiem jogurtem i zmiksuj.
  • Danie podawaj schłodzone w kieliszkach do martini.

Dobra rada: Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu (2 łyżki).

Delikatny tatar z łososia i przypraw

Tatar z łososia i przypraw jest wykwintną przekąską. Dobrze sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć.

Składniki (na dwie porcje):

  • 300 gramów filetu z łososia,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku,
  • po szczypcie soli morskiej i pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj i posiekaj drobno nożem.
  • Do ryby dodaj jogurt, oliwę, koperek oraz przyprawy i wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 10 minut.
  • Podawaj na kromkach pumperniklu, surowej papryki lub plastrach świeżego ogórka.

Dobra rada: Jogurt naturalny możesz zastąpić majonezem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama