3 sprawdzone pomysły na tatar: wołowy, krewetkowy i łososiowy
Tatar możesz przygotować z wołowiny, krewetek lub łososia. Świetnie smakuje sam lub z pieczywem. Dodatkami do tatara są zazwyczaj zioła, przyprawy, cebula, czosnek, ogórki konserwowe, żółtka jaj i grzyby marynowane.
Tatar możesz przygotować z wołowiny, krewetek lub łososia. Świetnie smakuje sam lub z pieczywem. Dodatkami do tatara są zazwyczaj zioła, przyprawy, cebula, czosnek, ogórki konserwowe, żółtka jaj i grzyby marynowane.
Tatar jest potrawą z surowego mięsa mielonego lub siekanego. Można go przygotować z wołowiny, baraniny i innych gatunków mięs oraz ryb i krewetek.
Jak przygotować tatar wołowy z jajkiem i grzybami marynowanymi?
Tatar wołowy jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Można połączyć go z grzybami marynowanymi i surowymi żółtkami jaj.
Składniki (na 2 porcje):
- 300 gramów świeżej polędwicy wołowej,
- 50 gramów dowolnych grzybów marynowanych,
- 2 łyżki musztardy (łagodnej lub ostrej – wedle preferencji),
- 2 żółtka świeżych jaj,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta czarnego pieprzu mielonego.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść z żyłek i błonek i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (lub drobno posiekaj ostrym nożem).
- Wołowinę przełóż do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz oraz musztardę i dokładanie wymieszaj.
- Mięso odstaw do lodówki na 20 minut.
- Tatar przełóż na talerze, na wierzch mięsa połóż żółtko jajka, a wokół niego rozłóż grzyby.
Dobra rada: Używaj jedynie mięsa ze sprawdzonych źródeł i przebadanego przed weterynarza. W ten sposób unikniesz chorób, które powstają w wyniku zakażenia pasożytami.
Tatar z krewetek, awokado i szczypiorku
Tatar z krewetek, awokado i szczypiorku stanowi doskonałą przystawkę lub kolację. Danie można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem chrupiących grzanek.
Składniki (na 2 porcje):
- 20 surowych krewetek,
- 1 awokado,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka oliwy,
- 100 mililitrów jogurtu naturalnego,
- świeży sok z połowy cytryny,
- po szczypcie soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Krewetki umyj, oczyść i drobno posiekaj.
- Następnie podsmaż je na oliwie, aż staną się szkliste, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozdrobnij widelcem. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Tatar połącz z awokado, czosnkiem jogurtem i zmiksuj.
- Danie podawaj schłodzone w kieliszkach do martini.
Dobra rada: Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu (2 łyżki).
Delikatny tatar z łososia i przypraw
Tatar z łososia i przypraw jest wykwintną przekąską. Dobrze sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć.
Składniki (na dwie porcje):
- 300 gramów filetu z łososia,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku,
- po szczypcie soli morskiej i pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i posiekaj drobno nożem.
- Do ryby dodaj jogurt, oliwę, koperek oraz przyprawy i wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 10 minut.
- Podawaj na kromkach pumperniklu, surowej papryki lub plastrach świeżego ogórka.
Dobra rada: Jogurt naturalny możesz zastąpić majonezem.
Smacznego!
- Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub dodatku do dań obiadowych? Wypróbuj nasze 2 sprawdzone przepisy na ogórki w occie.
- Odżywiasz się zgodnie z własną grupą krwi? Tutaj znajdziesz ciekawe pomysły na obiad.
- Liście kolendry są popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Dowiedz się do jakich potraw jej używać.