Pulpety w sobie pomidorowym – prosty przepis
Pulpety zrobione z mielonego mięsa są zdrowszą wersją kotletów, smażonych na tłuszczu na patelni. Gotowane kulki mięsne w połączeniu z sosem pomidorowym dają możliwość stworzenia zdrowego dania, które nasyci na cały dzień. Często podawane z puree ziemniaczanym, posypanym koperkiem lub ze smażonymi buraczkami na ciepło.
Pulpety zrobione z mielonego mięsa są zdrowszą wersją kotletów, smażonych na tłuszczu na patelni. Gotowane kulki mięsne w połączeniu z sosem pomidorowym dają możliwość stworzenia zdrowego dania, które nasyci na cały dzień. Często podawane z puree ziemniaczanym, posypanym koperkiem lub ze smażonymi buraczkami na ciepło.
Przygotuj:
- miskę,
- patelnię,
- nóż/łyżkę,
- głęboki garnek.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (wybierz najlepiej drobiowe, ponieważ jest chudsze i bardziej lekkostrawne niż mięso wołowe czy wieprzowe),
- 1 cebula,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 1 mała marchew,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 150 ml zimnej wody,
- 1 łyżka mąki,
- pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, zmielona papryka.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Włóż do miski mielone mięso, dodaj jajko, pokrojoną w kosteczkę i delikatnie podsmażoną wcześniej cebulę i wymieszaj powoli wszystko za pomocą ręki (po podsmażeniu cebuli powinnaś chwilę odczekać, aby nie poparzyć dłoni).
2. Dodaj bułkę tartą i znów wyrabiaj mięso, po chwili dodaj przyprawy – sól i pieprz – i ponownie mieszaj wszystko razem za pomocą dłoni.
3. Gdy masa na pulpeciki jest gotowa, odłóż ją na chwilę, aby smaki się połączyły (najlepiej na kwadrans), w tym czasie nastaw do gotowania ok. litra wody w głębokim garnku, a po upływie 15 minut z mięsa rób kuleczki o wielkości piłeczek do tenisa stołowego – średnica ok. 7-8 cm (wyrabiaj kulki mokrymi rękami).
4. Do gotującej się wody dodaj kilka ziarenek pieprzu i liść laurowy i po chwili możesz pojedynczo wkładać kulki mięsne do garnka na ok. 10-15 minut.
5. Podczas gotowania pulpetów możesz zacząć przygotowywać sos pomidorowy – wodę wlej do garnuszka, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Gotuj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję sosu.
6. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i zmieloną papryką.
7. Na koniec wrzuć ugotowane pulpety do sosu i gotuj przez ok. 5 minut nieustannie mieszając.
Smacznego!
- Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz, 3 pomysły na potrawy z mięsa mielonego.
- Mięso mielone dobrze smakuje z warzywami. Sprawdź, przepis na kotlety mielone z warzywami.
- Jeśli lubisz ostre przyprawy, zobacz, nasz pomysł na kotlety mielone inaczej. 2 proste przepisy.