Jak wyhodować rzeżuchę w domu i zrobić z niej zielone pesto do makaronu, kanapek i mięsa
Pesto z rzeżuchy to dodatek do pieczywa, makaronu, mięsa oraz jajek na twardo. Rzeżuchę można hodować w domu. Codziennie podlewane nasiona kiełków po 10 dniach są gotowe do zjedzenia. Do wykonania pesto potrzeba świeżej rzeżuchy, oliwy z oliwek, czosnku i ziaren słonecznika. Po zblendowaniu składników na gładką pastę, doprawia się ją solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Pesto z rzeżuchy to dodatek do pieczywa, makaronu, mięsa oraz jajek na twardo. Rzeżuchę można hodować w domu. Codziennie podlewane nasiona kiełków po 10 dniach są gotowe do zjedzenia. Do wykonania pesto potrzeba świeżej rzeżuchy, oliwy z oliwek, czosnku i ziaren słonecznika. Po zblendowaniu składników na gładką pastę, doprawia się ją solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Rzeżucha, inaczej pieprzyca, ma właściwości dezynfekujące. Witamina K zawarta w kiełkach wzmacnia kości, przez co chroni organizm przed osteoporozą. Jedzenie rzeżuchy poprawia apetyt i pobudza trawienie.
Jak uprawiać rzeżuchę
Rzeżuchę można uprawiać przez cały rok. Gotowe kiełki są do kupienia w sklepie spożywczym, ale najlepiej smakują świeżo zerwane z domowej uprawy. Nasączoną wodą watę rozkłada się na płaskim talerzu i posypuje ją równomiernie nasionami rzeżuchy. Kiełki należy codziennie podlewać wodą, aby miały wilgotno. Rzeżuchę można jeść po 10 dniach. Aby rosła szybciej, najlepiej postawić ją w nasłonecznionym miejscu.
Przepis na pesto z rzeżuchy
Pasta z rzeżuchy będzie wyrazista w smaku i lekko pikantna. Przepis można dowolnie modyfikować dodając do pesto, zamiast ziaren słonecznika, pestki dyni lub zmielone orzechy włoskie i laskowe.
Potrzebujesz:
- miski,
- praski do czosnku,
- blendera.
Składniki:
- 1 szklanka rzeżuchy,
- opakowanie słonecznika łuskanego (100 gramów),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W misce umieść rzeżuchę, ziarna słonecznika i olej.
- Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do kiełków.
- Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj całość łyżką.
Smacznego!
Z czym podawać pesto z rzeżuchy
Pesto z rzeżuchy można podawać z pieczywem. Do urozmaicenia smaku kanapek dodaje się np. plastry pomidora, mozzarellę, cebulę lub świeżą bazylię. Pesto można także mieszać z kopytkami, kluskami lub makaronem, np. penne. Pasta dobrze smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo.
- Z jadalnych kasztanów można zrobić puree. Przepis na puree z kasztanów.
- Ciabattę przygotowuje się z drożdży, oliwy, mleka, wody i mąki. Przepis na ciabattę.
- Podstawą japońskiej zupy miso jest rybny bulion. Przepis na zupę z pastą miso.