Reklama

Pesto z rzeżuchy to dodatek do pieczywa, makaronu, mięsa oraz jajek na twardo. Rzeżuchę można hodować w domu. Codziennie podlewane nasiona kiełków po 10 dniach są gotowe do zjedzenia. Do wykonania pesto potrzeba świeżej rzeżuchy, oliwy z oliwek, czosnku i ziaren słonecznika. Po zblendowaniu składników na gładką pastę, doprawia się ją solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Reklama

Rzeżucha, inaczej pieprzyca, ma właściwości dezynfekujące. Witamina K zawarta w kiełkach wzmacnia kości, przez co chroni organizm przed osteoporozą. Jedzenie rzeżuchy poprawia apetyt i pobudza trawienie.

Jak uprawiać rzeżuchę

Rzeżuchę można uprawiać przez cały rok. Gotowe kiełki są do kupienia w sklepie spożywczym, ale najlepiej smakują świeżo zerwane z domowej uprawy. Nasączoną wodą watę rozkłada się na płaskim talerzu i posypuje ją równomiernie nasionami rzeżuchy. Kiełki należy codziennie podlewać wodą, aby miały wilgotno. Rzeżuchę można jeść po 10 dniach. Aby rosła szybciej, najlepiej postawić ją w nasłonecznionym miejscu.

Przepis na pesto z rzeżuchy

Pasta z rzeżuchy będzie wyrazista w smaku i lekko pikantna. Przepis można dowolnie modyfikować dodając do pesto, zamiast ziaren słonecznika, pestki dyni lub zmielone orzechy włoskie i laskowe.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • praski do czosnku,
  • blendera.

Składniki:

  • 1 szklanka rzeżuchy,
  • opakowanie słonecznika łuskanego (100 gramów),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W misce umieść rzeżuchę, ziarna słonecznika i olej.
  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do kiełków.
  • Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem.
  • Wymieszaj całość łyżką.

Smacznego!

Z czym podawać pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy można podawać z pieczywem. Do urozmaicenia smaku kanapek dodaje się np. plastry pomidora, mozzarellę, cebulę lub świeżą bazylię. Pesto można także mieszać z kopytkami, kluskami lub makaronem, np. penne. Pasta dobrze smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama