Przepis na pastę z makreli wędzonej
Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.
Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.
Potrzebujesz:
- noża,
- rondla,
- opcjonalnie malakseru.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 1 kiszony ogórek,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wędzoną makrelę obierz ze skóry i pozbaw ości.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Cebulę, jaja i kiszonego ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez i musztardę, które je połączą.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Na koniec tak przygotowaną pastę posyp posiekanym koperkiem.
Jeżeli chcesz, aby pasta miała gładką konsystencję, a poszczególne składniki nie były wyczuwalne, możesz je zmiksować w malakserze. Wówczas nie musisz wcześniej drobno kroić cebuli, jajek i ogórka.
Pastę możesz podawać do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów.
Smacznego!
- Trzymasz dietę, ale masz ochotę na coś pysznego? Zobacz, ile kalorii mają poszczególne kanapki.
- Wypróbuj niecodzienne pomysły na kanapki na imprezę.
- Lubisz pasty kanapkowe? Może posmakuje ci pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami.