Przepis na pyszną pastę rybną z sardynek – źródło witaminy D, B12 i kwasów omega-3
Pasta z sardynek jest sycąca dlatego poleca się ją na śniadanie. Można ją łatwo i bardzo szybko przygotować. Jej zrobienie zajmuje kwadrans.
Pasta z sardynek jest sycąca dlatego poleca się ją na śniadanie. Można ją łatwo i bardzo szybko przygotować. Jej zrobienie zajmuje kwadrans
Pasta z sardynek jest bogata w kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają pracę układu nerwowego. Dodatkowo ryby te zawierają witaminę D (korzystnie wpływa na układ nerwowy, kurczliwość mięśni, układ kostny i odporność organizmu) i B12 (zapobiega niedokrwistości poprzez udział w tworzeniu czerwonych krwinek).
Pasta rybna
Pomysł na smakowitą pastę rybną z sardynkami, jajkiem na twardo, ogórkami i cebulą. Wszystko to zaś doprawione aromatycznym tymiankiem, bazylią, koperkiem i oregano.
Potrzebujesz:
- tarki,
- miski.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- bazylia (do smaku),
- tymianek (do smaku),
- oregano (do smaku),
- puszka sardynek,
- 3 jajka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 cebula,
- koperek (do smaku),
- natka pietruszki (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Pastę rybną podawaj z pszenną bagietką, grahamką lub pełnoziarnistym chlebem.
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę z sardynkami, odsącz zalewę.
- Rozgnieć rybki na masę.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
- Zetrzyj jajka na tarce do miski.
- Wrzuć do miski sardynki.
- Obierz cebulę.
- Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wrzuć warzywa do miski.
- Dodaj majonezu.
- Dopraw przyprawami według upodobania.
- Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj na zimno. Gotowe.
Smacznego!
- Przygotowujesz rybę? Zrób do niej pyszną surówkę. Sprawdź nasze cztery sprawdzone przepisy.
- Jeśli jesteś na diecie, wybierz zdrowe kasze. Przeczytaj trzy sposoby na obiad z kaszą jęczmienną.
- Zamiast kaszy możesz wykorzystać płatki jęczmienne. Są bardzo zdrowe i korzystne dla urody.