Przepis na gruszki w syropie cukrowym. Z czym je jeść?
Gruszki w syropie są obrane, pokrojone i wcześniej podgotowane, po wyjęciu ze słoika nie wymagają już praktycznie żadnej obróbki. Słodkawy syrop cukrowy konserwuje je i sprawia, że pasują zarówno do deserów, lodów, jogurtów czy muesli, jak i jako przystawka do desek zimnych mięs.
Gruszki w syropie są obrane, pokrojone i wcześniej podgotowane, po wyjęciu ze słoika nie wymagają już praktycznie żadnej obróbki. Słodkawy syrop cukrowy konserwuje je i sprawia, że pasują zarówno do deserów, lodów, jogurtów czy muesli, jak i jako przystawka do desek zimnych mięs.
Do przetworów owocowych i warzywnych warto wybierać lekko twardawe, lecz dojrzałe owoce i warzywa, bez ciemnych kropek, plam czy skaz na skórce. Podwyższa to trwałość domowych soków, dżemów czy syropów.
Gruszki w syropie: do czego pasują
Gruszki w lekko słodkim syropie są świetną bazą deserów, zwłaszcza ciast i innych wypieków. Można podawać je również na ciepło z dwiema gałkami lodów waniliowych, posypane rodzynkami i cynamonem, skropione odrobiną rumu. Dobrze nadają się na śniadanie lub kolację do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych bądź muesli, jogurtu naturalnego, maślanki. Pasują także do zimnych mięs, potraw lekko kwaśnych czy o bardziej pikantnym, wyrazistym smaku.
Przepis na gruszki w słodkim syropie
Rada: warto pasteryzować domowe przetwory w słoikach i butelkach. Zajmie to jedynie 15-20 minut, a przedłuży to ich przydatność nawet do prawie roku i zagwarantuje ich świeżość do kolejnego sezonu.
Składniki (na 3 litrowe słoiki):
- półtora kilograma średnich gruszek, niezbyt twardych, ale nie za dojrzałych,
- pół kilograma cukru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 5 goździków,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- półtora litra zimnej wody do syropu,
- zimna woda do namoczenia gruszek w misce.
Czas wykonania: 35 minut (bez pasteryzacji)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz wodę i 2 łyżki soku z cytryny.
- Z umytych i obranych gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój je wzdłuż na ćwiartki, po czym od razu włóż do cytrynowego roztworu..
- W dużym rondlu zagotuj półtora litra wody z cukrem, dorzuć goździki, kolendrę oraz 2 łyżki soku z cytryny.
- Po około 5 minutach od zagotowania syropu gotuj w garnku partiami ćwiartki gruszek po 10 minut, aż staną się szkliste.
- Wyławiaj je i układaj (nie dociskaj) w wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach.
- Ponownie zagotuj sam syrop i zalej nim gruszki w słoikach tak, żeby je przykrył.
- Mocno zakręć słoiki i ustaw je do góry dnem do wystygnięcia.
- Jeśli pasteryzujesz słoiki z gruszkami w syropie na zimę, pomiń powyższy krok i wyłóż dno dużego garnka ściereczką.
- Ustaw słoiki i rozdziel je ściereczkami, aby się nie dotykały.
- Zalej je wodą do wysokości 3/4 słoików i zagotuj wodę.
- Pozostaw je w garnku z wrzątkiem przez 20 minut.
- Ostrożnie wyjmij je z rondla, ustaw do góry dnem i wystudź.
Nieotwarte słoiki możesz przechowywać nawet do 10 miesięcy, a gruszki będą najsmaczniejsze już po miesiącu od przygotowania.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na wykwintne danie? Proponujemy doskonałe przepisy na dania z dynią.
- Dbasz o linię, ale nie chcesz rezygnować z pieczywa? Dowiedz się, który chleb ma najmniej kalorii.
- Samodzielne przygotowanie konfitur jest bardzo proste. Sprawdź nasz przepis na powidła śliwkowe bez cukru.