Grzanki do zup i sałatek
Grzanki idealnie nadają się do zup kremów i sałatek. Można je kupić gotowe, ale o wiele taniej wyjdzie ich samodzielne przygotowanie, które nie zajmie dłużej niż kwadrans. Wysuszone kromki już nie muszą lądować na śmietniku ani w karmniku dla ptaków. Zobacz jak szybko przygotować z nich pyszne grzanki z chleba.
Grzanki idealnie nadają się do zup kremów i sałatek. Można je kupić gotowe, ale o wiele taniej wyjdzie ich samodzielne przygotowanie, które nie zajmie dłużej niż kwadrans. Wysuszone kromki już nie muszą lądować na śmietniku ani w karmniku dla ptaków. Zobacz jak szybko przygotować z nich pyszne grzanki z chleba.
Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone suche pieczywo. Mogą być wykonane z każdego rodzaju chleba, dzięki czemu można przygotować także grzanki bezglutenowe.
Grzanki na patelni
Składniki:
- kilka kromek pszennego chleba,
- 3-4 łyżki masła,
- sól.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę.
2. Rozgrzej masło na patelni.
3. Kostkę chlebową smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
4. Gdy grzanki się zarumienią, posól je.
5. Zdejmij grzanki z ognia i przełóż do wystudzenia.
Grzanki w piekarniku
Składniki:
- kilka kromek pszennego chleba,
- 2 łyżki oleju,
- sól.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę.
3. Olej wymieszaj z solą (ewentualnie przyprawami).
4. Grzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj cienko olejem, możesz do tego użyć pędzelka kuchennego.
5. Piecz około 15 minut do momentu, aż się zrumienią.
Smacznego!
Wskazówki
- Gotowe grzanki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące. Gdy rozmiękną, cały czar pryśnie. Z tego samego powodu grzanki należy dodać do zupy i sałatek tuż przed podaniem.
- Najlepiej sprawdza się czerstwe pieczywo, ponieważ zbyt świeże po prostu jest trudniejsze do krojenia i może się kruszyć.
- Grzanki możesz smażyć na maśle, ale i na margarynie czy oleju.
- Jeśli masz ochotę na grzanki czosnkowe do zup i sałatek, dodaj na początku smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie czosnek granulowany). Uważaj, by nie spalić czosnku!
Grzanki ziołowe przygotujesz mieszając przed smażeniem pokrojony chleb z dowolnymi ziołami – bazylią, oregano, tymiankiem, czosnkiem, papryką, posiekaną natką pietruszki.
- Zupa na Sylwestra? Oto przepisy na zupy - dania idealne na Sylwestra.
- Wolisz chłodnik na słodko czy słono? Poznaj przepisy na chłodniki: lekkie zupy na lato.
- Co dodać do zupy? Mamy świetny przepis na grzanki do zupy.