Jak zrobić domowy oscypek? Przepisy z oscypkiem
Jak zrobić domowy oscypek? Przepisy z oscypkiem
Oscypek to wędzony, twardy ser, robiony w górach, przede wszystkim na Podhalu. Jego przygotowanie jest nieco pracochłonne. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na domowego oscypka.
Tego typu ser można wykorzystać w różnych daniach lub jeść bez dodatków. Świetnie smakuje oscypek grillowany z dodatkiem żurawiny. Można również go wykorzystać do placków, pizzy, makarony lub naleśników, a także wielu innych potraw.
Przepis na domowy oscypek
Przygotowanie domowego oscypka jest dosyć trudne i pracochłonne. Jednak efekt rekompensuje wszystkie trudności.
Składniki na domowy oscypek
- 10 l mleka krowiego niepasteryzowanego lub owczego
- 50 kropli podpuszczki
- sól
Jak zrobić oscypek?
- Mleko przelewamy do dużego garnka, zostawiamy na noc w lodówce lub innym zimnym miejscu.
- Rano ściągamy powstałą śmietankę.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy podpuszczkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut w cieple.
- Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z podpuszczką.
- Zostawiamy na 1-2 godziny - przez ten czas wydzieli się skrzep i serwatka.
- Skrzep kroimy na duże kwadraty i wrzucamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy całość do temperatury, w której ser zacznie się kleić (45-50 stopni).
- Powstały ser formujemy w wałeczkowy kształt oscypka, odciskając nadmiar wody.
- Do miski wlewamy zimną wodę i dodajemy sól. Do solanki wrzucamy ser - powinien unosić się na wodzie, jeśli opada należy dodać więcej soli.
- Następnie oscypki powinny się wysuszyć na talerzyku, trwa to kilka godzin.
- Ostatni etap to wędzenie - ser wrzucamy do specjalnej siatki i wędzimy 4-5 godzin w temperaturze 40 stopni.
Przepisy na dania z oscypkiem
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem
Składniki na zapiekankę z oscypkiem
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 duże oscypki,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 puszki groszku,
- przyprawy.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z oscypkiem?
- Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy na talarki.
- Cebulę podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy czosnek.
- Śmietanę mieszamy z cebulą, jajkami i przyprawami: solą, pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem.
- Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, co kilka ziemniaków dodajemy plaster oscypka.
- Zalewamy sosem i posypujemy groszkiem.
- Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Grillowany oscypek z żurawiną
Oscypek najlepiej smakuje z grilla z dodatkiem słodko-kwaśnego musu żurawinowego. Najlepiej nadadzą się tutaj małe oscypki. Wrzucamy je na ruszt i grillujemy z obu stron, aż zmiękną w środku. Podajemy je z żurawiną.
Pizza góralska z oscypkiem i kiełbasą
Ciasto przygotowujemy z tego przepisy na klasyczną, włoską pizzę.
Składniki na góralską pizzę z oscypkiem
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 300 ml śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- mozzarella,
- oscypek,
- kiełbasa.
Jak zrobić pizzę w oscypkiem?
- Gotowe ciasto rozciągamy na okrągły placek.
- Na maśle podsmażamy cebulę na złoto, pod koniec dodajemy czosnek. Na patelnię wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami.
- Ciasto smarujemy sosem śmietanowym, układamy pokrojoną mozzarellę, oscypek i kiełbasę.
- Pieczemy przez 10-15 minut w 250 stopniach.