Reklama

Oscypek to wędzony, twardy ser, robiony w górach, przede wszystkim na Podhalu. Jego przygotowanie jest nieco pracochłonne. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na domowego oscypka.

Reklama

Tego typu ser można wykorzystać w różnych daniach lub jeść bez dodatków. Świetnie smakuje oscypek grillowany z dodatkiem żurawiny. Można również go wykorzystać do placków, pizzy, makarony lub naleśników, a także wielu innych potraw.

Przepis na domowy oscypek

Przygotowanie domowego oscypka jest dosyć trudne i pracochłonne. Jednak efekt rekompensuje wszystkie trudności.

Składniki na domowy oscypek

Jak zrobić oscypek?

  1. Mleko przelewamy do dużego garnka, zostawiamy na noc w lodówce lub innym zimnym miejscu.
  2. Rano ściągamy powstałą śmietankę.
  3. W ciepłej wodzie rozpuszczamy podpuszczkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut w cieple.
  4. Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z podpuszczką.
  5. Zostawiamy na 1-2 godziny - przez ten czas wydzieli się skrzep i serwatka.
  6. Skrzep kroimy na duże kwadraty i wrzucamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy całość do temperatury, w której ser zacznie się kleić (45-50 stopni).
  7. Powstały ser formujemy w wałeczkowy kształt oscypka, odciskając nadmiar wody.
  8. Do miski wlewamy zimną wodę i dodajemy sól. Do solanki wrzucamy ser - powinien unosić się na wodzie, jeśli opada należy dodać więcej soli.
  9. Następnie oscypki powinny się wysuszyć na talerzyku, trwa to kilka godzin.
  10. Ostatni etap to wędzenie - ser wrzucamy do specjalnej siatki i wędzimy 4-5 godzin w temperaturze 40 stopni.

Przepisy na dania z oscypkiem

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem

Składniki na zapiekankę z oscypkiem

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 duże oscypki,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 puszki groszku,
  • przyprawy.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z oscypkiem?

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy na talarki.
  2. Cebulę podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy czosnek.
  3. Śmietanę mieszamy z cebulą, jajkami i przyprawami: solą, pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem.
  4. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, co kilka ziemniaków dodajemy plaster oscypka.
  5. Zalewamy sosem i posypujemy groszkiem.
  6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Grillowany oscypek z żurawiną

Oscypek najlepiej smakuje z grilla z dodatkiem słodko-kwaśnego musu żurawinowego. Najlepiej nadadzą się tutaj małe oscypki. Wrzucamy je na ruszt i grillujemy z obu stron, aż zmiękną w środku. Podajemy je z żurawiną.

Pizza góralska z oscypkiem i kiełbasą

Ciasto przygotowujemy z tego przepisy na klasyczną, włoską pizzę.

Składniki na góralską pizzę z oscypkiem

  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietany,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • mozzarella,
  • oscypek,
  • kiełbasa.

Jak zrobić pizzę w oscypkiem?

  1. Gotowe ciasto rozciągamy na okrągły placek.
  2. Na maśle podsmażamy cebulę na złoto, pod koniec dodajemy czosnek. Na patelnię wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami.
  3. Ciasto smarujemy sosem śmietanowym, układamy pokrojoną mozzarellę, oscypek i kiełbasę.
  4. Pieczemy przez 10-15 minut w 250 stopniach.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama