Przepis na domowy chleb żytni razowy
Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.
Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.
Chleb żytni jest mniej kaloryczny porównaniu z pieczywem pszennym. Jest bardziej wilgotny i zawiera dużo więcej błonnika. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim uwalniają się stopniowo, co w konsekwencji zapewnia długie uczucie sytości. Chleb żytni razowy polecany jest osobom dbającym o sylwetkę i na diecie. Jest bogaty zarówno w substancje mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń), jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9).
Chleb żytni razowy
Domowy chleb żytni razowy jest mniej kwaśny, niż kupny. Charakteryzuje się lekką słodkością. Jest prosty w przygotowaniu, prawdziwy, pyszny i pachnący. Łatwo go pokroić.
Potrzebujesz:
- formy 30 cm na 10 cm,
- miski,
- papieru do pieczenia,
- foli spożywczej,
- noży do chleba.
Składniki:
- 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego,
- 120 g słonecznika,
- 30 g sezamu,
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
- 250 ml wody.
Zaczyn:
- 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego,
- 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 300 ml wody.
Czas przygotowania: 45 minut (18 godzin oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Zaczyn należy przygotować dzień przed wypiekiem chleba. Upieczony chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia.
Sposób przygotowania zaczynu:
- Do miski dodaj zakwas żytni, mąkę i wodę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Zostaw na około 15 godzin.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wymieszaj z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami.
- Dodaj melasę, zaczyn oraz wodę.
- Mieszaj do czasu połączenia się składników.
- Odstaw na pół godziny.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
- Piecz chleb przez około 30 minut.
- Na ostatnie 15 minut pieczenia, ściągnij papier do pieczenia.
- Piecz chleb już bez formy.
Możesz też skorzystać ze specjalnego wypiekacza do chleba, jeżeli nie chcesz piec go w piekarniku.
Smacznego!
- Najsmaczniejsze pieczywo wypiekane jest według tradycyjnych receptur. Wypróbuj przepis na prosty chleb pszenny.
- Czy wiesz, że chleb ma wiele zamienników? Sprawdź, co jeść zamiast chleba.
- Lubisz białe pieczywo? Dowiedz się, dlaczego biały chleb jest niezdrowy.