Reklama

Sekret złocistych, smacznych frytek tkwi w dwukrotnym wrzucaniu ich do oleju. Dzięki temu nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także bardziej chrupiące. Warto wykorzystać ten sposób, przygotowując frytki w domu.

Reklama

Rady:

  • Jeśli obierzesz ziemniaki, a nie chcesz od razu przygotowywać frytek, włóż je do osolonej, zimnej wody – dzięki temu nie ściemnieją.
  • Dobre ziemniaki to połowa sukcesu. Wybierz mączyste o zwartym miąższu – jeśli przy odmianie ziemniaka nie będzie informacji, do czego najlepiej go wykorzystać, zapytaj sprzedawcę o najlepsze ziemniaki na frytki.
  • Jeśli zależy ci na tym, aby frytki były mniej kaloryczne, po usmażeniu odsącz tłuszcz na ręczniku kuchennym.

Potrzebujesz:

  • wysokiego garnka/frytkownicy,
  • noża/krajalnicy,
  • łyżki cedzakowej,
  • termometru do gotowania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • sól / ketchup / majonez / zioła.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaki (jeśli mają cienką skórkę, wystarczy, że je dobrze wyszorujesz).

2. Pokrój ziemniaki na słupki – mogą być cienkie lub grubsze w zależności od twoich upodobań. Użyj noża lub krajalnicy do frytek.

3. Umyj ziemniaki w zimnej wodzie.

4. Osusz ziemniaki za pomocą ręcznika kuchennego.

5. Do garnka lub frytkownicy wlej olej.

6. Olej podgrzej do temperatury 110°C.

7. Smaż ziemniaki przez 8-10 minut.

8. Wyjmij frytki łyżką cedzakową.

9. Zdejmij olej z ognia.

10. Ułóż frytki na talerzach.

11. Poczekaj, aż frytki ostygną.

12. Podgrzej olej ponownie do temperatury 175°C.

13. Smaż frytki 5-7 minut do czasu aż będą zarumienione.

14. W połowie smażenia przemieszaj frytki.

15. Wyjmij ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej.

16. Ułóż na papierze kuchennym, aby odsączyć tłuszcz.

17. Przełóż frytki na talerz.

18. Przypraw ziemniaki ulubioną przyprawą.

Frytki są gotowe – smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama