Jak zostać kucharzem - trzy drogi do realizacji zawodowej
Żeby zostać kucharzem można ukończyć technikum gastronomiczne, specjalistyczne studia lub po prostu posiadać zmysł kulinarny. Sam dyplom na pewno nie wystarczy, aby być dobrym kucharzem. Ważne, żeby umieć dopasować się do aktualnych warunków rynkowych i preferencji klientów.
Żeby zostać kucharzem można ukończyć technikum gastronomiczne, specjalistyczne studia lub po prostu posiadać zmysł kulinarny. Sam dyplom na pewno nie wystarczy, aby być dobrym kucharzem. Ważne, żeby umieć dopasować się do aktualnych warunków rynkowych i preferencji klientów.
Jak zostać kucharzem – technikum gastronomiczne
O zostaniu kucharzem warto pomyśleć już przed wyborem szkoły średniej. Technika gastronomiczne oferują zarówno przygotowanie teoretyczne do bycia kucharzem, jak i praktykę zawodową, zarówno w samej szkole – na stołówce, jak i w szpitalach, przedszkolach, restauracjach, hotelach. Nauka trwa trzy lub cztery lata, po tym czasie zdaje się egzamin zawodowy oraz maturę. Przedmioty zawodowe to np. podstawy żywienia czy obsługa konsumenta. Po ukończeniu technikum gastronomicznego absolwent potrafi ułożyć jadłospis z uwzględnieniem kosztorysu i zapotrzebowania kalorycznego. Uczniowie poznają ponadto przepisy BHP obowiązujące w placówkach gastronomicznych.
Jak zostać kucharzem – studia
Zdobycie fachowej wiedzy umożliwia podjęcie studiów na kierunku gastronomia. Studenci uczą się, jak przygotowywać posiłki, zarządzać gastronomią oraz przystosować się do ciągle zmieniających się trendów kulinarnych. Im większa wiedza w zakresie racjonalnego odżywiania, tym większe wymagania klientów mogą spełnić. Studiować można zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. Przykładowe przedmioty realizowane na studiach to: estetyka i sztuka dekorowania w gastronomii, przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii, turystyka kulinarna. Nieodłącznym elementem studiów są zajęcia praktyczne. Można wziąć udział w zajęciach terenowych, stażach zagranicznych, realizować się w kołach naukowych.
Uprawianie zawodu kucharza bez specjalistycznego wykształcenia
Kucharzami są również osoby, które nie skończyły specjalistycznych szkół. Mają jednak zmysł do gotowania – doskonały smak, poczucie estetyki, odporność na stres i gotowość do pracy w grupie. Można otworzyć swój biznes, jak również szukać zatrudnienia najpierw jako pomoc kucharza.
Zarobki kucharza
Zarobki kucharza są uzależnione od jego renomy, kwalifikacji, miejsca, w którym pracuje. Co drugi kucharz zarabia więcej niż 2 345 złotych brutto (źródło – Sedlak&Sedlak).
- Zawód dietetyka możesz osiągnąć w ciągu dwóch lat. Sprawdź, jakie zarobki ma dietetyk.