Przepisy na marchewkowe frytki, pastę oraz puree do makaronów i kasz
Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.
Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.
Marchewka w kuchni to nie tylko półtwarde kostki warzywa z groszkiem w zasmażce z masła i mąki. Pieczenie bądź grillowanie wydobywa z warzyw nowe nuty smakowe – marchewka staje się wówczas łagodniejsza i łatwiej ją zblendować.
Przepis na marchewkowe, pieczone frytki z sosem czosnkowym
Smak pieczonych warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera, pasternaku, batatów) można wzbogacić ulubioną mieszanką przypraw lub użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Frytki warto skropić kilkakrotnie w trakcie pieczenia dobrą oliwą bądź olejem dobrym do smażenia (np. rzepakowym).
Składniki na frytki (na 4 porcje):
- 1 kilogram marchewek,
- kilka łyżek oleju słonecznikowego bądź rzepakowego,
- odrobina soli morskiej,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- ćwierć łyżeczki wędzonej papryki,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 obrane i starte ząbki czosnku,
- 200 gramów jogurtu naturalnego (można zamienić go na jogurt kozi),
- 1 łyżka majonezu,
- drobno posiekana natka pietruszki lub koperek,
- szczypta soli,
- pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu marynowania marchwi)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania frytek z marchewki:
- Obierz, umyj i osusz marchewki.
- Pokrój je w długie słupki.
- W dużej misce połącz olej i przyprawy i starannie namocz marchewkę.
- Dla uzyskania głębi smaku i aromatu marynuj ją co najmniej pół godziny.
- Rozłóż warzywne frytki pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza około 30 minut.
Sposób przygotowania sosu czosnkowego:
- Umieść w naczyniu blendera wszystkie składniki sosu czosnkowego oprócz ziół.
- Miksuj kilkanaście sekund, dopraw natką pietruszki lub koperkiem i wymieszaj.
Przepis na pastę z pieczonej marchwi
Pasta marchwiowa smakuje najpyszniej rozsmarowana na ciepłym, świeżo upieczonym chlebie z ziarnami bądź czosnkowej grzance z patelni. Jest doskonała także do zanurzania w niej słupków surowych warzyw lub jedzenia jako warzywny dip do nachos.
Rada: pastę marchwiową można przechowywać w słoikach – świetnie się sprawdzi gdy przyjdą niespodziewani goście lub gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie świeżej. Jeśli w domu zabraknie margaryny lub masła, pasta również okaże się pomocna.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kilogram marchwi,
- kilkanaście wydrylowanych i rozdrobnionych różnokolorowych oliwek,
- skórka starta z 1/3 sparzonej cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kilka łyżek oliwy z oliwek bądź dobrego oleju,
- pół łyżeczki czarnuszki,
- pół łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na gorącej patelni i ostudzonych,
- odrobina cynamonu
- szczypta kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
- Obraną marchew piecz w całości oblaną olejem lub oliwą około 35 minut, aż ładnie zbrązowieje.
- Lekko ją przestudź i przełóż do naczynia blendera.
- Wsyp wszystkie przyprawy, ziarna, dodaj sok i skórkę z cytryny i zmiksuj na pastę o dowolnej konsystencji.
- Zbyt gęstą pastę możesz rozrzedzić odrobiną wody lub oleju.
Przepis na ziołowe puree z duszonej marchewki
Aromatyczne puree z marchwi z ziołami to najlepszy dodatek do makaronu, ryżu, kaszy lub sos do kotletów drobiowych.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 kilogram marchewki,
- kilka suszonych pomidorów z oleju,
- 1 duża cebula,
- kilka łyżek oleju,
- odrobina cynamonu,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: do 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę.
- Smaż przez kilka minut, a gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodaj odrobinę wrzątku i uzupełniaj go po wyparowaniu, aż warzywo zmięknie.
- Duszoną marchewkę przypraw ziołami prowansalskimi, cynamonem, słodką papryką, rozdrobnionymi suszonymi pomidorami, czosnkiem, pieprzem, solą.
- Marchewka powinna zmięknąć po około 25-30 minutach – zblenduj ją na gładki sos bądź rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i podawaj puree wymieszane ze skrobiowym dodatkiem (ryżem, kaszą lub makaronem).
Smacznego!
- Lubisz bubble tea? Poznaj przepisy z użyciem manioku jadalnego.
- Czym jest pyłek pszczeli? Jak spożywać pyłek pszczeli i jakie ma właściwości lecznicze?
- Wzbogać swoje menu! Oto właściwości manioku jadalnego.