Reklama

Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.

Reklama

Gęsina uznawana jest za zdrowy gatunek mięsa, gdyż ma wysoką zawartością białka oraz korzystny skład tłuszczów – zawiera około 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych pożądanych w diecie.

Dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Konsumenci cenią mięso z gęsi przede wszystkim za unikalny, wyrazisty smak oraz różnorodność potraw jakie można z niego przygotować. Ponadto gęsina charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, a w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym znacznie mniejsze ilości cholesterolu. Wśród tłuszczów mięsa gęsiego dominują nienasycone kwasy tłuszczowe wskazane w codziennej diecie. Uważa się, iż gęsina ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka.

Różnorodność potraw z gęsi

Gęsina jest delikatnym rodzajem mięsa o szerokim zastosowaniu w kuchni. Uznanie konsumentów zyskują przede wszystkim potrawy z gęsi pieczonej oraz faszerowanej. Doskonałymi dodatkami dla dań z gęsiny są grzyby, pieczone bądź surowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, żurawina, owocowe sosy czy wytrawne czerwone wino.

Jak prawidłowo piec gęsinę

W trakcie pieczenia mięso z gęsi bardzo często ulega przesadnemu wysuszeniu i staje się „wiórowate”. Aby do tego nie dopuścić trzeba wiedzieć jak prawidłowo gęś piec. W wielu przepisach na pieczoną gęś zaleca się, by początkowo mięso piec w silnie rozgrzanym piekarniku (250-220 stopni), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni. Gęś układa się w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. W 15-minutowych odstępach czasu zaleca się polewać gęś sosem, który naturalnie się wytwarza w trakcie pieczenia. Do sosu spod pieczeni można dodać nie więcej niż 1 szklankę chłodnej wody – zapobiega to przypalaniu się wytapianego tłuszczu.

Przepis na domowy obiad – pieczona gęś z ziemniakami

Składniki:

  • 4,5 kilograma świeżej gęsi,
  • 1 pokrojona marchew,
  • 1 cebula w plastrach,
  • gałązka tymianku,
  • 3 – 4 łodygi pietruszki,
  • 1 seler,
  • około 7 ziaren pieprzu.

Składniki na farsz:

  • 24 g masła,
  • 450 g posiekanej cebuli,
  • 450 g obranych i posiekanych jabłek,
  • 900 g ziemniaków,
  • 2 – 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy,
  • 3 łyżeczki startej skórki pomarańczy.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: trudne

Sposób przygotowania:

  • Na wolnym ogniu ugotuj szyję i podroby z gęsi wraz z tymiankiem, ziołami i warzywami przez 2 godziny i odcedź.
  • Na patelni roztop masło, podsmaż cebulkę, a następnie dodaj jabłka, tymianek, sok z pomarańczy i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż jabłka staną się miękkie.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odsącz, zdejmij skórki i dodaj do mieszanki owoców i cebuli
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natrzyj mięso solą, pieprzem i nadziej farszem.
  • Piecz przez 2 godziny.
  • Upieczone mięso połóż na półmisku i polej sosem pieczeniowym.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama