Przepis na obiad z gęsiną – pieczona gęś z ziemniakami
Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.
Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.
Gęsina uznawana jest za zdrowy gatunek mięsa, gdyż ma wysoką zawartością białka oraz korzystny skład tłuszczów – zawiera około 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych pożądanych w diecie.
Dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Konsumenci cenią mięso z gęsi przede wszystkim za unikalny, wyrazisty smak oraz różnorodność potraw jakie można z niego przygotować. Ponadto gęsina charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, a w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym znacznie mniejsze ilości cholesterolu. Wśród tłuszczów mięsa gęsiego dominują nienasycone kwasy tłuszczowe wskazane w codziennej diecie. Uważa się, iż gęsina ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka.
Różnorodność potraw z gęsi
Gęsina jest delikatnym rodzajem mięsa o szerokim zastosowaniu w kuchni. Uznanie konsumentów zyskują przede wszystkim potrawy z gęsi pieczonej oraz faszerowanej. Doskonałymi dodatkami dla dań z gęsiny są grzyby, pieczone bądź surowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, żurawina, owocowe sosy czy wytrawne czerwone wino.
Jak prawidłowo piec gęsinę
W trakcie pieczenia mięso z gęsi bardzo często ulega przesadnemu wysuszeniu i staje się „wiórowate”. Aby do tego nie dopuścić trzeba wiedzieć jak prawidłowo gęś piec. W wielu przepisach na pieczoną gęś zaleca się, by początkowo mięso piec w silnie rozgrzanym piekarniku (250-220 stopni), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni. Gęś układa się w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. W 15-minutowych odstępach czasu zaleca się polewać gęś sosem, który naturalnie się wytwarza w trakcie pieczenia. Do sosu spod pieczeni można dodać nie więcej niż 1 szklankę chłodnej wody – zapobiega to przypalaniu się wytapianego tłuszczu.
Przepis na domowy obiad – pieczona gęś z ziemniakami
Składniki:
- 4,5 kilograma świeżej gęsi,
- 1 pokrojona marchew,
- 1 cebula w plastrach,
- gałązka tymianku,
- 3 – 4 łodygi pietruszki,
- 1 seler,
- około 7 ziaren pieprzu.
Składniki na farsz:
- 24 g masła,
- 450 g posiekanej cebuli,
- 450 g obranych i posiekanych jabłek,
- 900 g ziemniaków,
- 2 – 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy,
- 3 łyżeczki startej skórki pomarańczy.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: trudne
Sposób przygotowania:
- Na wolnym ogniu ugotuj szyję i podroby z gęsi wraz z tymiankiem, ziołami i warzywami przez 2 godziny i odcedź.
- Na patelni roztop masło, podsmaż cebulkę, a następnie dodaj jabłka, tymianek, sok z pomarańczy i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż jabłka staną się miękkie.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odsącz, zdejmij skórki i dodaj do mieszanki owoców i cebuli
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natrzyj mięso solą, pieprzem i nadziej farszem.
- Piecz przez 2 godziny.
- Upieczone mięso połóż na półmisku i polej sosem pieczeniowym.
Smacznego!
- Najlepszy gatunek gęsiny to gęś owsiana. Wypróbuj przepis na gęś owsianą z jabłkami, żurawina i cydrem.
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad. Wypróbuj ten szybki przepis.
- Pierś z gęsi zaskoczy twoich domowników i gości. Zobacz nasz przepis na soczyste danie i dowiedz się, jak upiec gęś.