Reklama

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Reklama

Wskazówki:

  • Mule świeże smakują lepiej niż mule mrożone;
  • Do jedzenia nadają się wyłącznie mule żywe (w momencie zakupu skorupka jest zamknięta – w środku znajduje się woda);
  • Zanim kupisz mule, powąchaj je – świeże mają przyjemny zapach morza;
  • Muli nie można przechowywać w lodówce dłużej niż dobę;
  • Mule świetnie smakują z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi;
  • Muli nie należy czyścić pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • kilogram muli,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów w zalewie bez skórki lub karton (200 gramów) przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek posiekanej, świeżej pietruszki,
  • liście bazylii,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 l białego wina.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przyrządzenia:

1. Mule włóż do miski z zimną wodą na 20-30 minut.

2. Umyj mule szczoteczką – pozbądź się nitek i innych narośli.

3. Muszle otwarte wyrzuć – mogą być nieświeże.

4. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój warzywa na drobne kawałki.

5. Podgrzej masło w głębokiej patelni lub garnku.

6. Do zeszklonego tłuszczu wrzuć cebulę i czosnek.

7. Do masła, cebuli i czosnku dodaj pomidory w kostce / przecier pomidorowy.

8. Wlej wino.

9. Po 10 minutach dodaj mule.

10. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mule się otworzą (jeśli po 10 minutach część małży dalej będzie znajdowała się w skorupie, należy nimi potrząsnąć).

11. Jeśli któraś z muszli w dalszym ciągu pozostaje zamknięta, wyrzuć ją (najprawdopodobniej jest nieświeża).

12. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

13. Posyp pietruszką i ozdób bazylią.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama