Jabłecznik z bezą: jak go zrobić i ile ma kalorii?
Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.
Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.
Jabłecznik z bezą to wysokokaloryczna potrawa, jak większość słodyczy. Szarlotka na kruchym spodzie często jest podawana z lodami, bitą śmietaną lub posypywana cukrem pudrem, co jeszcze zwiększa jej walory smakowe, ale i ilość kalorii. Jabłecznik ma 290 kcal w 100 g, a ze słodkimi dodatkami może osiągnąć nawet 350 kcal. W przypadku jabłecznika kalorie zależą także od ciasta – najwięcej kalorii ma kruchy spód lub z ciasta francuskiego, a mniej – biszkopt.
Przepis na jabłecznik z bezą i „kruszonką”
Składniki:
- 380 g mąki pszennej (1 szklanka to 170 g),
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 250 g masła,
- 4 żółtka,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1½ kg kwaśnych jabłek,
- cynamon do posypania jabłek.
Na bezę:
- 4 białka,
- ½ szklanki cukru.
Czas wykonania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Masło pokrój z mąką ostrym i zimnym nożem, dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażalnika.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną wody i duś przez 15 minut, dodaj 3-4 łyżki cukru i cynamonu do smaku i nadal podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
- Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim spód blachy lub tortownicy, ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Ciasto w blasze przykryj papierem do pieczenia i obciąż, piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Gdy ciasto się podpiecze, wylej na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym.
- Z białek ubij sztywną pianę z cukrem i wyłóż na jabłka.
- Z zamrażarki lub lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je na grubych oczkach tarki na pianę z białek.
- Wstaw wszystko do piekarnika na około 40 minut – do momentu, aż ciasto w wierzchu się zarumieni.
Smacznego!