Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - pomysł na letni obiad
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - pomysł na letni obiad
Gołąbki z młodej kapusty przygotowuje się łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Młode, delikatne liście praktycznie same się zawijają, więc nie ma problemu z nadaniem im idealnego kształtu. Klasycznie faszerujemy je ugotowanym ryżem i mięsem mielonym z dodatkami. Młoda kapusta jest bardzo mięciutka i subtelna w smaku, dzięki czemu danie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie prosty przepis na gołąbki z młodą kapustą. Pamiętajcie, że najlepszą młodą kapustę można kupić w maju, czerwcu i lipcu.
Przepis na gołąbki z młodą kapustą
Składniki na gołąbki z młodą kapustą
- główka młodej kapusty
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu (1 torebka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
Składniki na sos do gołąbków
- 1,5 l bulionu
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Jak przygotować gołąbki z młodą kapustą?
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i włożyć do dużej miski wraz z mięsem.
- Cebule drobniutko posiekaj i dorzuć do miski. Dopraw, dolej odrobinę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.
- Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do gotującej się, posolonej wody na 10 minut. Najpierw przez 7 minut wyciętą częścią do dołu, następnie przekręcić w drugą stronę.
- Wyjmij kapustę i ostudź. Trzeba odciąć zgrubiałe części liści.
- Na każdy liść układać porcje mięsa. Zwijać według schematu - najpierw najgrubsza część liścia od dołu, potem boki i następnie bardzo ciasno zawinąć resztę liścia.
- Pozostałą kapustę wkładamy na dno garnka. Na niej ścisło układamy gołąbki.
- Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
- Wywar odlać do innego garnka, dodać resztę składników na sos do gołąbków.
- Zalać ponownie gołąbki i gotować jeszcze 10 minut.
- Można posypać koperkiem.
Szukasz porządnego piekarnika, żeby w końcu upiec swoje ulubione gołąbki z ryżem? Już dziś pobierz dostępny w Electro kod rabatowy i nie przepłacaj.