Frytki z piekarnika: dietetyczny przepis dla odchudzających się
Frytki z piekarnika to zdrowa alternatywa dla ziemniaków smażonych w głębokim oleju. Twierdzenie, że ziemniaki tuczą to mit – wszystko zależy od sposobu przygotowania. Frytki w piekarniku możesz przyrządzić bez grama tłuszczu. Ziemniaki zawierają cenne witaminy: A, B, C i minerały: magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń, dlatego nie warto wyłączać ich z diety.
Frytki z piekarnika to zdrowa alternatywa dla ziemniaków smażonych w głębokim oleju. Twierdzenie, że ziemniaki tuczą to mit – wszystko zależy od sposobu przygotowania. Frytki w piekarniku możesz przyrządzić bez grama tłuszczu. Ziemniaki zawierają cenne witaminy: A, B, C i minerały: magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń, dlatego nie warto wyłączać ich z diety.
Przepis na beztłuszczowe frytki z piekarnika
Potrzebujesz:
- dużej i małej miski,
- folii aluminiowej lub papieru do pieczenia
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- majeranek,
- kurkuma,
- słodka papryka.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz i umyj ziemniaki.
2. Pokrój ziemniaki w podłużne paski, w kształcie frytek.
3. Wrzuć ziemniaki do miski.
4. W małym naczyniu wymieszaj przyprawy: zioła (bazylię, oregano, tymianek, majeranek), kurkumę, słodką paprykę. W zależności od indywidualnych preferencji, z części przypraw możesz zrezygnować, zastępując je swoimi ulubionymi.
5. Pokrojone ziemniaki dobrze wymieszaj z przyprawami.
6. Wyłóż blachę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
7. Ułóż frytki jedna obok drugiej tak, aby się nie dotykały.
8. Ziemniaki piecz w temperaturze 180º przez 15 minut.
Frytki możesz jeść samodzielnie lub z sosem (150 g jogurtu naturalnego wymieszaj z dwoma ząbkami czosnku i świeżym, pokrojonym koperkiem).
- Doskonałym dodatkiem do obiadu będą bataty. Zobacz, przepis na frytki i słodkie ziemniaki z grilla.
- Sprawdź, nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.
- Masz ochotę na chrupiące frytki? Zobacz, jak zrobić domowe frytki. Prosty przepis.
- Bataty świetnie smakują pieczone lub smażone. Idealnie nadają się jako dodatek do m.in. kasz czy zapiekanek. Sprawdź przepisy!