Filet z kurczaka w trzech odsłonach
Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.
Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.
Filet z kurczaka – smażony
Składniki:
- 1 świeży filet z kurczaka,
- pieprz, sól i przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
1. Umyj filet z kurczaka i podziel na dwie części. Każdą lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, natrzyj ziołami, solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do momentu aż delikatnie się zarumieni.
Smażony filet z kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij o surówce.
Filet z kurczaka – nadziewany
Składniki:
- 1 świeży filet z kurczaka,
- 1 duży pomidor,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- garść startego żółtego sera,
- 2 plasterki boczku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Pomidory obierz ze skórki. W tym celu natnij je na przeciwległej stronie do ogonka w kształcie litery X i zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą.
2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.
3. Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój każdego na pół i usuń nasiona. Pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się boczku.
4. Gdy pomidor się rozpadnie dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wsyp ser, który się rozpuści i zwiąże cały farsz.
5. Umyj filet z kurczaka i rozetnij wzdłuż, na połowę nie przecinając do końca. Rozłóż mięso posól i nafaszeruj. Zepnij filet wykałaczkami, tak aby nic nie wystawało.
6. Rozgrzej na patelni olej i smaż filet pod przykryciem 7-8 minut z każdej strony. Wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
Tak przygotowany filet z kurczaka smakuje najlepiej z frytkami i surówką z sezonowych warzyw lub kiszonej kapusty.
Filet z kurczaka – z sosem
Składniki:
- 1 świeży filet z kurczaka,
- 250 ml śmietany 12% lub 18%,
- 1 szklanka mleka,
- 5 łyżeczek ostrej musztardy lub 7 łyżeczek łagodnej,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną oleju i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
2. W tym czasie przygotuj sos. Rozpuść na patelni masło, wsyp do niego mąkę i przysmaż ją na jasnozłoty kolor – pamiętaj, aby cały czas mieszać, ponieważ łatwo się przypala. Dodaj śmietanę, mleko oraz musztardę, podgrzewaj cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
3. Wyjmij mięso z lodówki podsmaż na oleju. Następnie przełóż do sosu i duś wszystko około 15 minut na małym ogniu.
Filet z kurczaka w sosie musztardowym doskonale komponuje się ze szparagami lub zieloną fasolką szparagową.
Smacznego!
- Pierś z kurczaka to idealna propozycja na wykwintną kolację. Zobacz, nasze sprawdzone przepisy na pierś z kurczaka: na słodko, na ostro i w winie.
- Niektóre przyprawy w kuchni noszą miano luksusowych. Dowiedz się, ile kosztuje szafran i czym jest ta wspaniała przyprawa.
- Jeśli lubisz ostre potrawy, do gustu przypadnie ci kuchnia tajska. Zobacz przepis: kurczak po tajsku na ostro.