Reklama

Bakłażany faszerowane sałatką tabuleh i sosem z tahini to idealny wybór na jesienną kolację. Danie inspirowane libańskimi smakami jest niezwykle aromatyczne i rozgrzewające. Ta propozycja świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na bakłażana faszerowanego i sos tahini.

Reklama

Bakłażan, inaczej oberżyna, to ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Warzywa te choć nie posiadają zbyt wielu składników odżywczych, wybierane są ze względu na swój niezwykły smak i aromat . W bakłażanach znaleźć można sporą ilość soli mineralnych, szczególnie fosforu i wapnia oraz błonnika spożywczego. Dodatkowo mają bardzo mało kalorii - jedynie 30 kcal w 100 g produktu.

Przepis na faszerowane bakłażany

Składniki na faszerowane bakłażany (4 porcje)

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • ogórek
  • pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • garść mięty
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Jak zrobić faszerowane bakłażany?

  1. Bakłażana umyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut.
  2. Miąższ bakłażana delikatnie ponacinać w kratkę. Posmarować cienko olejem roślinnym. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  3. Bakłażany wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut w 190 stopniach do miękkości.
  4. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  5. Ogórka, cebulę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę.
  6. Ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski z warzywami i oliwą. Dodać posiekaną pietruszkę iorazmięte i dokładnie zamieszać. Doprawić.
  7. Pieczone bakłażany grubo posmarować sosem tahini i nałożyć farsz jaglano-warzywny.

Przepis na sos tahini

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki tahini
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól i ostra papryka

Jak zrobić sos tahini do faszerowanych bakłażanów?

  1. Pastę tahini, sok z cytryny i czosnek zmiksować w blenderze.
  2. Masę przełożyć do miski i dodać jogurt. Dokładnie zamieszać na gładką masę, można dodać odrobinę wody, jeżeli sos będzie za gęsty.
  3. Doprawić solą i ostrą papryką.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama