Przepis na faszerowane bakłażany z sosem tahini
Przepis na faszerowane bakłażany z sosem tahini
Bakłażany faszerowane sałatką tabuleh i sosem z tahini to idealny wybór na jesienną kolację. Danie inspirowane libańskimi smakami jest niezwykle aromatyczne i rozgrzewające. Ta propozycja świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na bakłażana faszerowanego i sos tahini.
Bakłażan, inaczej oberżyna, to ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Warzywa te choć nie posiadają zbyt wielu składników odżywczych, wybierane są ze względu na swój niezwykły smak i aromat . W bakłażanach znaleźć można sporą ilość soli mineralnych, szczególnie fosforu i wapnia oraz błonnika spożywczego. Dodatkowo mają bardzo mało kalorii - jedynie 30 kcal w 100 g produktu.
Przepis na faszerowane bakłażany
Składniki na faszerowane bakłażany (4 porcje)
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 50 g kaszy jaglanej
- ogórek
- pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cytryny
- pęczek natki pietruszki
- garść mięty
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Jak zrobić faszerowane bakłażany?
- Bakłażana umyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut.
- Miąższ bakłażana delikatnie ponacinać w kratkę. Posmarować cienko olejem roślinnym. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Bakłażany wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut w 190 stopniach do miękkości.
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Ogórka, cebulę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę.
- Ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski z warzywami i oliwą. Dodać posiekaną pietruszkę iorazmięte i dokładnie zamieszać. Doprawić.
- Pieczone bakłażany grubo posmarować sosem tahini i nałożyć farsz jaglano-warzywny.
Przepis na sos tahini
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki tahini
- sok z jednej cytryny
- ząbek czosnku
- sól i ostra papryka
Jak zrobić sos tahini do faszerowanych bakłażanów?
- Pastę tahini, sok z cytryny i czosnek zmiksować w blenderze.
- Masę przełożyć do miski i dodać jogurt. Dokładnie zamieszać na gładką masę, można dodać odrobinę wody, jeżeli sos będzie za gęsty.
- Doprawić solą i ostrą papryką.