Reklama

Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Reklama

Fasoli mung nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Ważne jednak jest, by gotować ją podobnie jak wszystkie strączki – bez przykrycia. Aby zachowała zwartą strukturę po ugotowaniu, warto zhartować ją zimną wodą.

Przepis na aromatyczne kotlety z fasoli mung, kolendry i chili

Składniki na około 20 małych kotletów:

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli mung,
  • 1 cebula,
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka roztartych w moździerzu nasion kolendry,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • mały pęczek szczypioru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego plus olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia namoczonych w ciepłej wodzie,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj fasolkę oraz pozostałe składniki (oprócz bułki tartej i mąki) i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 2-3 minuty.
  • Zblenduj wszystko na jednolitą masę lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków, wsyp mąkę, bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut, by bułka pochłonęła wilgoć. Jeżeli konsystencja jest zbyt zwarta i sypka, dodaj odrobinę oleju. W przypadku, gdy jest za rzadka, wsyp więcej bułki tartej.
  • Rozgrzej na patelni olej.
  • Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj je widelcem na patelni. Smaż z obu stron na złoto.
  • Gotowe kotlety wykładaj na tacę przykrytą ręcznikiem papierowym lub kratę z piekarnika, by wypłynął z nich nadmiar tłuszczu.
  • Przygotowane w ten sposób kotlety z fasoli mung to doskonałe uzupełnienie drugiego dania, przekąska, dodatek do kanapek, tortilli i wrapów.

Przepis na warzywny gulasz z fasolą mung i bakłażanem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli mung,
  • 2 cukrowe cebule,
  • 2 papryki: czerwona i zielona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 10-15 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów,
  • pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 20-25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój bakłażana, i papryki w cienkie paski, usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na oleju spod pomidorów. Dodaj fasolkę, bakłażana, papryki i duś pod przykryciem przez około 7-10 minut.
  • Zblenduj pomidory z odrobiną oliwy na gęstą pastę, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  • Przeciśnij czosnek przez praskę lub rozetrzyj go nożem na desce do krojenia z dodatkiem soli i dodaj do gulaszu.
  • Wsyp przyprawy i natkę, dosól do smaku.
  • Gulasz serwuj z makaronem, ryżem lub kaszą bulgur.

Przepis na orzechową sałatkę z fasolką mung, kukurydzą, rukolą, roszponką

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
  • 4 garści roszponki,
  • 1 garść rukoli,
  • 5 łyżek posiekanych niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • pół szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Przygotuj dip: w małej miseczce połącz: masło orzechowe, olej, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.
  • Umyj rukoli i roszponkę i umieść w dużej misce. Dodaj fasolkę, orzechy, odsączoną z zalewy kukurydzę, kolendrę, polej sosem i wymieszaj.
  • Orzechowa sałatka znakomicie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i daniami z kaszą.
Reklama
Reklama
Reklama