miseczka z chipsami
©imaGo - Martin R./Fotolia
Styl życia

Fakty na temat szkodliwości stosowania ekstraktu drożdżowego w żywności

Glutaminian sodu (MSG) został wielokrotnie przebadany i został uznany za bezpieczny dodatek. Jednak wiele badań wskazuje negatywny wpływ większych ilości ekstraktu drożdżowego na zdrowie.

Glutaminian sodu (MSG) został wielokrotnie przebadany i został uznany za bezpieczny dodatek. Jednak wiele badań wskazuje negatywny wpływ większych ilości ekstraktu drożdżowego na zdrowie.

Czym jest ekstrakt drożdżowy?

Ekstrakt drożdżowy to nazwa stosowana na określenie glutaminianu sodu. To związek chemiczny, który jest sztucznie otrzymywany, oznaczony symbolem E621. Na opakowaniach produktów występuje również pod nazwą: hydrolizowane białka czy autolizowane drożdże.

Gdzie występuje ekstrakt drożdżowy?

Ekstrakt drożdżowy jest stosowany w celu wzmocnienia smaku i zapachu produktów spożywczych. Przede wszystkim można go znaleźć w kostkach rosołowych, gotowych mieszankach przypraw. Występuje w gotowych zupach i sosach w proszku oraz w żywności przetworzonej. Można go znaleźć w pasztetach i wędlinach. Jest składnikiem żywności typu fast food i chipsów.

Skutki stosowania ekstraktu drożdżowego w żywności

Badania nad bezpieczeństwem dodatku glutaminianu sodu do żywności dawały rozbieżne wyniki. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków w 1958 roku uznała go za „generalnie bezpieczny”. W 1987 roku Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do żywności stwierdził, że nie stanowi on zagrożenia dla życia. Natomiast Federacja Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Eksperymentalnej stwierdziła w 1995 roku, że istnieje grupa osób zdrowych i wrażliwych, które reagują po godzinie na przyjęty glutaminian sodu w dużej dawce w jednym posiłku.

 

Wedle niektórych badań glutaminian sodu może ułatwiać trawienie, poprzez oddziaływanie na receptory smakowe stymulujące mózg, co z kolei wywołuje wzmożone wydzielanie soków żołądkowych. Suplementacja glutaminianu sodu w wysokobiałkowych pokarmach przyspiesza opróżnianie żołądka, ale nie zaobserwowano tego w przypadku dodatku MSG do wody i produktów węglowodanowych. Badania nad wpływem glutaminianu sodu na trawienie należy jeszcze potwierdzić. Mimo to zwolennicy postulują używanie glutaminianu sodu u starszych osób z problemami trawiennymi. Przeciwnicy ostrzegają, że glutaminian sodu może wpływać niekorzystnie na śluzówkę żołądka u osób z chorobą wrzodową.

 

Stwierdzono zależność między glutaminianem sodu i chlorkiem sodu – zmniejszenie ilości soli kuchennej powoduje konieczność zwiększenia ilości glutaminianu, by smak był ten sam. Dodanie ekstraktu może zmniejszyć ilość soli w potrawie nawet o 40%. To rozwiązanie jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

 

Oceniano też wpływ glutaminianu sodu na nadwagę i otyłość. W Chinach grupę ludzi podzielono na trzy, pierwsza nie jadła w ogóle ekstraktu drożdżowego, druga spożywała niewielkie jego ilości, trzecia przyjmowała najwyższe ilości. Okazało się, że osoby jedzące MSG miały wyższą BMI i 3 razy częściej diagnozowano u nich nadwagę. Tę opinię podważono w 2010 roku badaniami wskazującymi, że MSG nie wpływa na wzrost ryzyka otyłości.

zupka chińska i pałeczki
©Jiri Hera/Fotolia
Styl życia
Kłamstwa na temat ekstraktu drożdżowego występującego w żywności
Ekstrakt drożdżowy to nazwa glutaminianu sodu, umieszczana na opakowaniach takich produktów spożywczych jak: chipsy, zupy w proszku, wędliny, kostki rosołowe. Jest dodawany również do fast foodów.

Ekstrakt drożdżowy to nazwa glutaminianu sodu, umieszczana na opakowaniach takich produktów spożywczych jak: chipsy, zupy w proszku, wędliny, kostki rosołowe. Jest dodawany również do fast foodów.   Glutaminian sodu poprawia smak potraw. Sugeruje się, że można go stosować do celów dietetycznych, by ludzie wybierali zdrową żywność. Dodatek ten miałby przywrócić walory smakowe produktom, utracone ze względu na obniżenie ilości tłuszczu. Mity o skutkach spożywania ekstraktu drożdżowego Glutaminian sodu (MSG) uważano za przyczynę syndromu chińskiej restauracji. Migrenę, drętwienie karku, kołatanie serca czy omdlenia notowano po posiłku w restauracji azjatyckiej, gdzie stosuje się ten dodatek. Badania naukowe wykluczyły jednak wpływ ekstraktu na pojawienie się tych dolegliwości . Jako powody występowania takich objawów, wskazuje się obecność w potrawach azjatyckich produktów uczulających (m. in. orzechów, przypraw).   Sugerowano też, że osoby z astmą oskrzelową są narażone na atak choroby po spożyciu glutaminianu sodu . Badania naukowe jednak nie potwierdziły tej tezy. Podejrzewano także, że glutaminian sodu może powodować migreny u osób, które są podatne na tę dolegliwość. W wielu badaniach klinicznych nie potwierdzono tej tezy. Wątpliwości na temat glutaminianu sodu Kwas glutaminowy jest głównym neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym, co powoduje, że jest niezbędny dla prawidłowego działania mózgu. Jego nadmierna ilość może wywołać obumieranie komórek nerwowych. Udowodniono to w badaniach na zwierzętach, ale stosowano w nich duże dawki kwasu, dlatego zwolennicy glutaminianu sodu uspokajają, że nie jest możliwe spożycie tak dużych ilości MSG, aby wywołać efekt ekscytotoksyczny . Dodatkowo krew utrudnia dostanie się szkodliwych czynników do mózgu. Niektórzy badacze dopuszczają jednak zwiększenie...

trzy kolorowe miseczki z czipsami w różnych smakach
©chiyacat/Fotolia.com
Styl życia
Czy glutaminian sodu szkodzi zdrowiu?
Glutaminian sodu i glutaminian monosodowy to tylko 2 spośród 7 nazw, pod którymi ukrywa się kontrowersyjna substancja od lat badana przez naukowców. Występuje ona w organizmie naturalnie i nie czyni w nim żadnej szkody, póki nie zaczyna być dostarczana przez wysokoprzetworzone produkty spożywcze.

Glutaminian sodu i glutaminian monosodowy to tylko 2 spośród 7 nazw, pod którymi ukrywa się kontrowersyjna substancja od lat badana przez naukowców. Występuje ona w organizmie naturalnie i nie czyni w nim żadnej szkody, póki nie zaczyna być dostarczana przez wysokoprzetworzone produkty spożywcze. Szkodliwość glutaminianu sodu – fakt czy mit? Glutaminian sodu (glutaminian monosodowy), który na etykietach produktów występuje pod wieloma różnymi nazwami (E-621, MSG, hydrolizowane białka roślinne, autolizowane drożdże, ekstrakt drożdżowy), od lat 50 XX wieku z powodu rosnącego udziału w przemyśle spożywczym poddawany jest wielu badaniom. Zła sława substancji sygnowanych literą „E” sprawiła, że producenci zaczęli podawać na etykietach inne nazwy glutaminianu sodu. Nie trzeba się go jednak obawiać tak samo, jak pozostałych pozyskiwanych syntetycznie polepszaczy, bo jest to substancja, która naturalnie występuje zarówno w organizmie, jak i w wielu produktach nieprzetworzonych. Faktem jest, że E-621 może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, ale tylko spożywany w nadmiarze. Glutaminian sodu – pochodzenie i zastosowanie Glutaminian sodu to sól niezbędnego do wielu czynności życiowych organizmu kwasu glutaminowego – 1 z 20 aminokwasów budujących białka. Ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować glutaminian sodu, nie ma już potrzeby wzbogacania nim diety. Duże ilości tej substancji, które obecne są zwłaszcza w serach (parmezan, ementaler, cheddar) oraz w niektórych warzywach (pomidor, kukurydza, zielony groszek) nie wpływają jednak negatywnie na zdrowie. Inaczej może być z glutaminianem sodu pozyskiwanym chemicznie, bo w ogromnej większości wysokoprzetworzonych produktów (zwłaszcza w przyprawach, zupach z proszku, wędlinach i fast foodach) zawartość E-621 odpowiada za sztuczne wytworzenie walorów smakowych. W efekcie codzienna dieta przeciętnego...

Krojenie warzyw
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta na trądzik: produkty dozwolone i zakazane
Dieta antytrądzikowa to odpowiednio zbilansowany jadłospis, w którym eliminowane są produkty mogące przyczyniać się do powstawania lub pogarszania problemów skórnych.

Dieta antytrądzikowa to odpowiednio zbilansowany jadłospis, w którym eliminowane są produkty mogące przyczyniać się do powstawania lub pogarszania problemów skórnych.   Witamina A, witamina E, krzem, cynk, selen oraz witaminy z grupy B to składniki, które pomagają w walce z trądzikiem. Ważne jest, aby trwale zmienić nawyki żywieniowe eliminując produkty szkodliwe. Dieta antytrądzikowa – czego unikać? Fast foody i tzw. „śmieciowe jedzenie” – czyli produkty wysokoprzetworzone, gotowe dania mrożone, wstępnie smażone w głębokim tłuszczu – nie służą nikomu a szczególnie osobom, które borykają się z problemami skórnymi. Polepszacze smaku, glutaminian sodu czy stosowane w takiej żywności ogromne ilości soli i słodzików powodują wzmożone wydzielanie toksyn , a co za tym idzie pogorszenie kondycji skóry i nierzadko prowadzą też do nadwagi.   Szkodliwe produkty przemiany materii powodują pogłębianie się problemów z cerą. Podsumowując: produkty, których należy unikać w diecie antytrądzikowej to przede wszystkim: fast foody oraz przekąski typu chipsy, żywność wysokoprzetworzona, alkohol, papierosy, duże ilości soli i słodzików w tym również słodycze, tłuszcze zwierzęce, duże ilości nabiału, Dlaczego? Produkty te powodują wzmożone wydzielanie sebum – łoju na powierzchni skóry, co w konsekwencji prowadzi do powstawania pryszczy. Dieta antytrądzikowa – co należy jeść? W jadłospisie korzystnie wpływającym na stan skóry nie powinno zabraknąć produktów takich jak: warzywa, owoce, aromatyczne zioła i przyprawy, tłuszcze roślinne, pełne ziarna zbóż, kasze, pestki, nasiona, niewielkie ilości nabiału oraz ryby.   Kolorowa i urozmaicona dieta, która wpływa korzystanie na stan skóry to smaczne posiłki zawierające wiele cennych składników odżywczych. Włączenie do diety produktów takich jak: szpinak,...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner