Przepis na efektowny i wyśmienity obiad na niedzielę, który zachwyci wszystkich gości – kotlety mielone i jagnięcina
Przepis na efektowny i wyśmienity obiad na niedzielę, który zachwyci wszystkich gości – kotlety mielone w cieście francuskim oraz jagnięcina w czerwonym winie
Obiad na niedzielę można przygotować w oryginalny i pomysłowy sposób. Zamiast tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniaczkami, warto pomyśleć o innym wyśmienitym daniu, jak chociażby jagnięcinie.
Smacznym rozwiązaniem na obiad będą kotlety mielone zapiekane we francuskim cieście czy mięso jagnięce w winnym sosie.
Przepis na kotlety mielone w cieście francuskim
Składniki (na 5 porcji):
- 375 gramów świeżego francuskiego ciasta,
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- łyżka oliwy,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano,
- łyżka sosu sojowego,
- żółtko jaja,
- łyżka mleka.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Wieprzowe mięso mielone włóż do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na łyżce oliwy, dodając pod koniec startego czosnku.
- Cebulę oraz sól, pieprz, suszone oregano, bułkę tartą, sos sojowy, jajo, posiekaną natkę dodaj do mięsa. Masę starannie wyrób dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformuj 5 kotletów.
- Z lodówki wyjmij ciasto francuskie. Pokrój na 20 pasków wzdłuż krótszego boku. Kotlety zawiń w ciasto - ułóż na blacie 2 paski ciasta obok siebie i kolejne 2 na krzyż (przeplatając z wcześniejszymi paskami). Na uzyskanej kratce połóż mięso, zawiń paski na wierzch. Przewróć na drugą stronę i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Wierzch kotletów posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut.
Danie doskonale komponuje się z sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi i serem feta.
Smacznego!
Przepis na wyśmienitą jagnięcinę w czerwonym winie
Składniki (na 3 porcje):
- 700 gramów udźca z jagnięciny bez kości,
- 2 szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 12 pieczarek,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 1 szklanka warzywnego bulionu,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- łyżeczka: białego pieprzu,
- łyżeczka soli,
- niepełna łyżeczka rozmarynu.
Stopień trudności: dosyć łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Mięso jagnięce pokrój na mniejsze kawałki.
- Pieczarki pokrój na sześć części (wówczas kształtem przypominają ząbek czosnku). Szalotkę oraz czosnek drobno posiekaj.
- Na maśle z oliwą podsmaż szalotkę. Dodaj jagnięcinę i obsmażaj.
- Następnie do mięsa dodaj pieczarki i czosnek. Wszystko obsmażaj. Dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem.
- Potrawę zalej czerwonym winem i odczekaj, aż się zagotuje.
- Po zagotowaniu wlej bulion, dodaj pomidory z puszki. Całość wymieszaj. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez 1-1,5 godziny, do momentu aż sos, który początkowo będzie miał konsystencję zupy stanie się gesty i aromatyczny.
Danie doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego!
- Mięso mielone doskonale pasuje na obiady! Polecamy nasz przepis na klasyczną lazanię.
- Oliwki to składnik, który często pojawia się w daniach obiadowych. Poznaj 7 powodów, dla których warto jeść oliwki.
- Jesteś miłośnikiem ryb? Wypróbuj nasze 3 pomysły na chrupiącą panierkę do ryby.