Dynia piżmowa – wartości odżywcze. 2 wegańskie przepisy na dania z dynią piżmową
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany. Wyglądem bardziej przypomina melona z bardzo długą szyjką, niż popularne u nas krągłe i pękate dynie zwyczajne. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany. Wyglądem bardziej przypomina melona z bardzo długą szyjką, niż popularne u nas krągłe i pękate dynie zwyczajne. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.
Z względu na bogatą zawartość składników odżywczych warto jeść dynię piżmową w okresie jesiennym. To przyjemny sposób na wzmocnienie organizmu przed infekcjami. Wszystkie dynie mają wysoki indeks glikemiczny. Można go jednak nieco zmniejszyć, dodając do potraw pomidory czy paprykę.
Właściwości i składniki odżywcze dyni piżmowej
Dynia piżmowa znana również jako butternut squash zawiera potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dzięki zawartości tych składników jedzenie jej pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz sprawia, że eliminowane są wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie organizmu. Ponadto działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Dynia piżmowa jest szczególnie polecana jako urozmaicenie jadłospisu osób, które dbają o linię, gdyż zawiera mało tłuszczu.
100 g miąższu dyni piżmowej zawiera około 40 kcal; 1 g białka; 8 g węglowodanów oraz mniej niż 1 g tłuszczu.
Przepis na pieczoną dynię piżmową z pieczarkami
Składniki na 3 porcje:
- 1 średniej wielkości dynia,
- 1 szklanka kuskus,
- poł szklanki warzywnego bulionu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka oregano,
- 20 dkg pieczarek.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przekrój dynię na pół – wzdłuż.
- Wydrąż łyżka gniazda nasienne.
- Podgrzej bulion i zalej nim kuskus – poczekaj, aż wchłonie płyn.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i zeszklij. Wlej sos sojowy, dodaj cukier i podsmażaj przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do cebuli, dokładnie wymieszaj.
- Odparuj nadmiar wody z pieczarek podsmażając całość przez kolejne 10 minut.
- Przełóż na patelnię kuskus, połącz go z cebulą i pieczarkami. Dodaj przyprawy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Nafaszeruj dynię i piecz przez 20 minut.
Przygotowana w ten sposób dynia piżmowa jest doskonałym pomysłem na kolację.
Przepis na frytki z dyni piżmowej
Składniki na około 2 porcje:
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
- 5 łyżek oleju np. rzepakowego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta chili.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Obierz dynię – jeżeli jest młoda, wystarczy ci zwykła obieraczka do warzyw. W przypadku, gdy skórka jest zdrewniała, użyj bardzo ostrego i cienkiego noża.
- Przekrój dynię na pół, wydrąż łyżka gniazda nasienne i pokrój miąższ na grube frytki.
- Do miseczki wlej olej, dodaj przyprawy, sól, starty na tarce czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Umieść dyniowe frytki w dużej misce, polej smakowym olejem i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty płynem.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Rozkładaj frytki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piecz dynię przez około 20 minut, w trakcie sprawdzaj, czy jest gotowa.
Przygotowane w ten sposób frytki z dyni piżmowej są idealnym dodatkiem do dań. Sprawdzają się również jako przekąska.
Smacznego!
Dynię piżmową w całości można przechowywać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet przez 3 miesiące.