Zupa krem ze szparagów: przepis na zupę z kurkumą i imbirem oraz delikatny krem ze szparagów z ziemniakami
Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.
Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.
Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak, który można modyfikować wybranymi dodatkami.
Szparagi – krem z białych szparagów
Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników:
- 500 gramów szparagów,
- 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 2 żółtka,
- sól i cukier do smaku.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
- Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości. Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę.
- Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować.
- Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami.
- Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do smaku, a potem całość zmiksuj.
- Główki szparagów blanszuj przez krótki czas lub ugotuj na parze. Zupę krem przelej do miseczek. Na wierzchu ułóż kilka główek szparagów na każdej porcji i posyp pokrojoną natką pietruszki.
Szparagi – krem z kurkumą i imbirem
Przepisy na krem ze szparagów różnią się rodzajem przypraw i dodatków, np. grzanek, prażonych pestek dyni. Krem z kurkumą, imbirem i gałką muszkatołową jest pyszny właśnie z wymienionymi wyżej składnikami.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem ze szparagów:
- 500 gramów ulubionych szparagów – zielonych bądź białych,
- 1 duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 3-4 cm korzenia imbiru
- niewielka ilość kurkumy,
- nieco świeżo startej gałki muszkatołowej,
- pieprz i sól do smaku,
- natka pietruszki.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
- Umyj i oczyść szparagi. Usuń z nich twarde końce. Pokrój szparagi na kawałki o długości 2-3 centymetry.
- Obierz imbir. Rozpuść masło i podsmaż cebulę na wolnym ogniu.
- Szparagi, imbir oraz bulion lub gorąca woda powinny gotować się około 20 minut.
- Zmiksuj wszystko, a następnie dodaj sól i pieprz od smaku oraz gałkę muszkatołową.
- Zupę krem podaje się posypaną np. natką pietruszki. Możesz też dodać grzanki.
Smacznego!
- Sezon na szparagi w pełni, a ty zastanawiasz się jakie danie można z nich przyrządzić? Proponujemy przepis: jak grillować szparagi.
- Oprócz walorów smakowych, szparagi mają również mnóstwo cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Sprawdź właściwości i wartości odżywcze białych szparagów.
- Podstawą udanej potrawy ze szparagów jest odpowiedni sposób obróbki termicznej. Dowiedz się, jak gotować szparagi białe i zielone.