©Irina Sokolovskaya/Fotolia

2 sprawdzone i ekspresowe przepisy na muffinki w wersji na słodko i wytrawnej

©Irina Sokolovskaya/Fotolia

Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.

 

Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów. Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia.

 

Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek.

Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą

Składniki na około 18 babeczek:

  • 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj.

2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki.

3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady.

4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.

 

Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło, ponieważ w środku jest rozpuszczona czekolada.

Prosty przepis na wytrawne muffiny – z suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • około 20 suszonych pomidorów w oleju,
  • garść oliwek zielonych lub czarnych – bez pestek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2. Pokrój mozzarellę, czosnek i odsączone z zalewy pomidory w drobną kostkę. Dodaj bazylię i wymieszaj z ciastem.

3. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, w każdą włóż 1 - 2 oliwki.

4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

 

Przygotowane w ten sposób muffinki są idealne jako drugie śniadanie lub kolacja. Wyśmienicie smakują również na ciepło, gdy ciepła mozzarella przyjemnie się rozpuszcza.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy muffinki
Przeładuj

Hotel Paradise. One zrobiły operacje plastyczne: Ania zoperowała nos, a Martyna powiększyła biust... To nie wszystko!

zobacz 01:44