Spaghetti z kurczakiem jest prostym daniem, które zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne drobiowe mięso w połączeniu z kremowym sosem idealnie pasuje do makaronu.

Reklama

Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowym

Klasyczne spaghetti kojarzy się z sosem pomidorowym. Kurczak także do niego pasuje, ale aby przyrządzić jego najsmaczniejszą wersję, należy użyć dodatkowo słodkiej śmietanki.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 15 dag żółtego sera,
  • szklanka 30% śmietanki,
  • 1 opakowanie makaronu do spaghetti,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Zobacz także

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w kostkę.

2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (na ogół około 10 minut).

3. Pokrój w kostkę cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę.

4. Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na ćwiartki.

5. Rozgrzej olej na patelni, zacznij smażyć kurczaka.

6. Po 2 minutach dodaj cebulę i czosnek.

7. Dodaj pomidory.

8. Dopraw solą, pieprzem i bazylią, duś około 10 minut pod przykryciem.

9. Zdejmij z ognia, po czym dodaj śmietankę i starty żółty ser.

10. Nałóż makaron na talerz, polej sosem i udekoruj świeżą natką pietruszki.

Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Jeśli masz ochotę na inny rodzaj sosu, wypróbuj spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 50 dag świeżego szpinaku,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 dag parmezanu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na pół godziny.

2. Po wyjęciu kurczaka, rozgrzej olej na patelni.

3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przysmaż, uważając, by go nie spalić.

4. Dodaj kurczaka, gdy się zarumieni dodaj śmietanę i duś pod przykryciem 3 minuty.

5. Obgotuj szpinak i dodaj do kurczaka. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, możesz dodać zamrożony – bardzo szybko się rozmrozi na patelni. Duś razem, aż szpinak będzie miękki.

6. Dodaj starty parmezan i gałkę muszkatołową.

7. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama