Słoiki z sosem
Pixabay/countrygirl3/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sos węgierski krok po kroku

Słoiki z sosem
Pixabay/countrygirl3/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklankę bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.

Dodaj mąkę i zasmaż ją z cebulą.

W garnku podgrzej bulion warzywny i dodaj do niego zasmażoną cebulę z mąką i koncentrat pomidorowy.

Całość zagotuj i dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i papryką według uznania.

Przed podaniem sos wymieszaj ze śmietaną.

 

Smacznego!

 

 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58