Langosz (langos) to tradycyjny węgierski przysmak, który w kraju nad Dunajem jedzony jest jako przekąska, drugie danie lub pełnoprawny posiłek. To, jakim daniem się stanie, jest uzależnione od dodatków, które będą umieszczone na jego wierzchu. Langosz jest dużym plackiem z mąki pszennej, ziemniaków i drożdży smażonym w głębokim oleju.

Reklama

Langosz w wersji wegańskiej nie jest trudniejszy w przygotowaniu od pierwowzoru. Wystarczy w przepisie zamienić mleko krowie na dowolne mleko roślinne, a tradycyjne dodatki, takie jak: kwaśną śmietanę i ser żółty zastąpić wegańskim żółtym serem i wegańską śmietaną (np. ze słonecznika) lub w opcji fit świeżymi ziołami, płatkami drożdżowymi oraz warzywami. Langosze można jeść również na słodko, np. posypane cukrem pudrem.

Przepis na wegański langosz

Zobacz także

Składniki na 4 duże placki:

  • 2 duże obrane ze skórki i ugotowane ziemniaki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru np. trzcinowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki neutralnego w smaku oleju,
  • 1,5 szklanki ciepłego niesłodzonego mleka roślinnego, np. ryżowego lub wody,
  • olej do smażenia, najlepiej ryżowy lub rzepakowy.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki rozgnieć widelcem lub tłuczkiem na gładkie puree.
  • W dużej misce przygotuj drożdżowy zaczyn: wymieszaj pokruszone drożdże z 10 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka lub wody, cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły “pracować”.
  • Do gotowego zaczynu dodaj olej, pozostałe mleko lub wodę, sól, ziemniaki delikatnie wymieszaj i cały czas mieszając, zacznij powoli dodawać mąkę. Po wsypaniu całej mąki zacznij wyrabiać ciasto. W miarę wyrabiania powinno zacząć odklejać się od dłoni, jeżeli jest zbyt mokre lub luźne dosyp trochę mąki. Po wyrobieniu umieść kulkę ciasta w oprószonej mąka misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich langosze o grubości około 1,5 - 2 cm. Ułóż placki na stolnicy lub posypanym mąka blacie i przykryj ściereczką - dzięki temu nie wyschną, czekając w kolejce do smażenia.
  • Rozgrzej na patelni olej, musi być go tyle, aby placek zanużył się w nim całkowicie.
  • Smaż langosze na złoto z obu stron.
  • Po usmażeniu wykładaj langosze na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Langosze najlepiej smakują na ciepło, dlatego podawaj je od razu z ulubionymi dodatkami.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama