Wątróbka z jabłkiem i cebulą to pomysł na smaczny obiad dla każdego miłośnika zwierzęcych podrobów. Mięso kroi się na mniejsze kawałki i smaży z dodatkiem zeszklonej cebuli i posiekanych w plastry jabłek. Danie doskonale smakuje z opiekanymi ziemniakami i świeżym majerankiem.

Reklama

Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne w procesie tworzenia się krwinek czerwonych oraz detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. 100-gramowa porcja mięsa pokrywa 30% zapotrzebowania dorosłego człowieka na cynk, który zapewnia np. prawidłową pracę układu odpornościowego.

Przepis na wątróbkę z jabłkiem, krok po kroku

Smażona wątróbka z jabłkiem i cebulą wyśmienicie smakuje podana z opiekanymi ziemniakami lub chrupiącą kromką chleba. Dla lepszego smaku i wyglądu dania można je posypać aromatycznym świeżym majerankiem.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 kwaśne jabłka np. antonówki lub szare renety,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż piórka cebuli, aż się zeszklą.
  • Przykryj patelnię pokrywą i zdejmij z palnika.
  • Jabłka umyj, obierz ze skóry i wydrąż z gniazd nasiennych.
  • Owoce pokrój w cienkie łódki.
  • Na czystą patelnię dodaj łyżkę oliwy i smaż jabłka przez około 2 minuty, aż się lekko zarumienią.
  • Wątróbkę drobiową dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mięso oprósz mąką, solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i smaż na niej wątróbkę, aż się zarumieni (około 5-6 minut).
  • Dodaj smażone wcześniej jabłka i zeszkloną cebulę.
  • Całość duś pod przykryciem 3 minuty.
  • Danie posyp świeżym majerankiem.

Smacznego!

Reklama

Wskazówka: Podroby dość szybko się psują. Kupując wątróbkę, warto więc zwrócić uwagę na jej świeżość. Dobre mięso powinno mieć jednolitą barwę, bez jaśniejszych czy ciemniejszych przebarwień. Powierzchnia świeżej wątróbki jest śliska. Powodem do niepokoju powinny być jej lepkość oraz octowy zapach.

Reklama
Reklama
Reklama