Indyk na półmisku w warzywach.
©k2photostudio/fotolia

Łatwy przepis na pieczonego indyka z farszem warzywnym

Indyk na półmisku w warzywach.
©k2photostudio/fotolia

Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.

 

Mięso indyka jest niskokaloryczne, smaczne i niedrogie. Bogate w selen, cynk oraz witaminy B6 i B12, wspomaga odchudzanie i przyspiesza tempo przemiany materii. Dodatkowo indyk wpływa pozytywnie na jędrność skóry i kondycję włosów. Jest polecany nastolatkom cierpiącym na trądzik młodzieńczy, ponieważ zawarte w nim makroelementy skutecznie mogą zatrzymać jego rozwój.

Pieczony indyk z farszem warzywnym i pieprzem cayenne

Indyk pieczony w całości idealnie nada się na uroczysty obiad dla całej rodziny. Faszerowany warzywami i wysmarowany przyprawami jest aromatyczny i niesamowicie sycący.

 

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • pędzelka do smarowania.

Składniki:

  • indyk w całości,
  • 500 ml bulionu
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka.

 

Marynata:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

 

Farsz:

  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • tymianek (według uznania).

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Mięso indyka piecz w zależności od jego wagi. Na każdy kilogram potrzeba 40 minut pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz indyka.
  • Marchew, cebulę, paprykę pokrój w paski.
  • Na dnie brytfanny ułóż równomiernie warzywa.
  • Na warzywa wyłóż indyka.
  • Umyj jabłko i wytnij gniazdo nasienne.
  • Pokrój je w paski.
  • Usuń z papryczki pestki i pokrój w drobne paski.
  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Rozpuść na patelni 25 g masła i wrzuć wszystkie składniki farszu z przyprawami.
  • Smaż przez około 5 minut.
  • Indyka nadziej przygotowanym farszem.
  • Zwiąż nogi indyka, tak by farsz nie wypadł.
  • Wszystkie przyprawy przygotowane do marynaty wymieszaj.
  • Masło rozpuść na patelni i posmaruj nim indyka.
  • Wymieszane przyprawy wetrzyj w wysmarowanego indyka.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Po 30 minutach pieczenia, polej indyka bulionem.
  • Co 20 minut przewracaj indyka i polewaj go sosem z dna brytfanny.
  • Upieczonego indyka odstaw na 20 minut.
  • Pokrój i gotowe.

Smacznego!


 
  • Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe wykwintne dania. Zobacz przepisy!
  • Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Sprawdź jak go ugotować!
  • Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Przepis znajdziesz tutaj!

Więcej na temat przepisy kuchnia
Przeładuj

Czy "rodzinka.pl" wróci?! Tomasz Karolak ma doskonały pomysł! Ale czy to możliwe?

zobacz 02:33