Mazurki wielkanocne składają się z kruchego ciasta i słodkiej masy. Łatwe w przyrządzeniu są masy: kajmakowa i chałwowa.

Reklama

Mazurki wielkanocne mogą być prawdziwymi dziełami sztuki – tradycją jest, że te ciasta ozdabia się bakaliami i dostępnymi jadalnymi elementami dekoracyjnymi. Pozwala na to gładka powierzchnia masy rozsmarowanej na kruchym cieście.

Przepis na ciasto na mazurek wielkanocny

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 średnie jajko.

Czas wykonania: 40 minut i 60 minut leżenia w lodówce

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzi ciasto 30 na 20 cm

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej, dodaj cukier i jajko, a także zimne masło. Masło pokrój nożem lub przyrządem do siekania razem z pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji, którą będzie się dało zagnieść ręką.
  • Ciasto zagnieć, uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wyjmij z lodówki po 60 minutach i rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. Możesz nadać mu kształt jajka lub prostokątny, wedle uznania.
  • Z części ciasta zrób brzeg – uformuj wałeczki, które przykleisz do brzegów rozwałkowanego ciasta.
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut, aż się zrumieni.

Przepis na masy na mazurki wielkanocne – chałwowa i kajmakowa

Składniki na masę chałwową:

  • 170 g chałwy waniliowej,
  • 50 ml śmietanki 36%,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  • Chałwę pokrusz i wrzuć do garnka, dodaj śmietankę i masło.
  • Podgrzewaj wszystko razem na małym ogniu, ciągle mieszając aż do roztopienia masła i zagotowania masy.
  • Zestaw z ognia i zblenduj na gładką masę.
  • Lekko ostudź i przełóż na upieczone kruche ciasto.

Składniki na masę kajmakową:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • lub
  • 1,5 l mleka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania:

  • Jeśli korzystasz z mleka skondensowanego, musisz zamkniętą puszkę wstawić do garnka i zalać wodą. Gotuj ją przez 2 godziny, a potem ostudź i dopiero potem otwórz. Posmaruj ciasto. Uwaga: nie wolno otwierać gorących puszek z mlekiem, bo mogą wybuchnąć!
  • Gdy robisz kajmak z mleka i cukru, do szerokiego garnka wlej mleko, dodaj cukier i wanilię, a także sól.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 do 3 godzin – do uzyskania żądanej konsystencji – co jakiś czas mieszając.
  • Ostudź i wyłóż na ciasto.

Jeśli korzystasz z gotowej masy kajmakowej z puszki, to przed wyłożeniem na ciasto sprawdź, czy nie ma w niej grudek. Taka masa może być niejednolita, dlatego przed posmarowaniem nią ciasta trzeba ją dobrze wymieszać.

Reklama

Zdobienie mazurków wielkanocnych

Mazurki wielkanocne są tak atrakcyjne nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale przez swój wygląd. Na gładkiej masie wykonuje się dekoracje świąteczno-wiosenne z dostępnych jadalnych ozdób. Możesz w tym celu wykorzystać płatki migdałów czy całe migdały, bakalie, skórkę pomarańczową czy popularne kolorowe czekoladowe cukierki. Natomiast dzięki płynnej czekoladzie zrobisz napis, np. „Wesołych Świąt”. Przy zdobieniu ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Reklama
Reklama
Reklama