gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia

Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam

gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

 

Składniki na ciasto na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii;
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • truskawki, maliny, banany bądź jagody,

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Ciasto na gofry - sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 125 g masła;
  • prawdziwe kakao – 2-3 łyżki;
  • 2-3 łyżki mleka;
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

Czekolada – sposób przygotowania:

W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.

 

Składniki na bitą śmietanę:

  • śmietanka kremówka 30%;
  • 3 łyżki cukru pudru.

Bita śmietana - sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę odstaw do lodówki na kilka godzin przed ubijaniem. Po tym czasie przelej ją do głębokiej misy i zacznij ubijać mikserem, na początku na niskich, potem na najwyższych obrotach. W trakcie ubijania śmietanki dodawaj do niej partiami cukier puder. Miksuj do uzyskania sztywnej piany.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Doda zdradziła nam, gdzie odbędzie się druga edycja koncertu "Artyści przeciw nienawiści"

zobacz 00:49