drink z metaxą
© nolonely/Fotolia.com

Każdy kiper wie, że drink z metaxą to idealnie orzeźwiający trunek w letnie, upalne dni. Dlatego warto zaserwować go w połączeniu z tonikiem i plastrem pomarańczy.

 

Czym jest Metaxa?

 

Metaxa jest wysokoprocentowym alkoholem wynalezionym przez Spirosa Metaxasa pod koniec XIX wieku i to od jego nazwiska pochodzi jego nazwa. Ten grecki napój to nic innego jak wino poddawane destylacji (czyli brandy) z dodatkiem ziół. Dzięki nim posiada bardzo mocny, aromatyczny smak. Może przypominać słynny absynt. Początkowo znany wyłącznie w Grecji szybko zdobył sławę na rynku amerykańskim, a stamtąd rozprzestrzenił się na cały świat.

Jednym z najważniejszych etapów jego powstawania jest tzw. „leżakowanie”. Oznacza przechowywanie go w dużych, dębowych beczkach przez co najmniej pół roku. Jak wiadomo im starsze wino, tym lepsze. Metaxa oznaczana jest różnymi liczbami gwiazdek: 3, 5, 7 i 12, które oznaczają lata przechowywania trunku w beczkach.

 

Metaxa: jak pić grecki napój?

 

Tradycyjni smakosze trunku piją metaxę bez rozcieńczania – najczęściej serwowaną w niskich, szerokich szklankach z grubym dnem. Jedyna dozwolona „klasyczna” forma picia metaxy to czysty alkohol podany z dużymi kostkami lodu. Niestety jest to jednak trunek wysokoprocentowy, dlatego nie każdy może wypić metaxę w czystej postaci.

Oto kilka przepisów na najlepsze drinki, które oferuje sam producent Metaxy:

  • Suntonic - połączenie metaxy z tonikiem, plastrem pomarańczy i dużą ilością lodu.
  • Sunshine – połączenie metaxy z sokiem z granata, plastrem pomarańczy i dużą ilością lodu.
  • Mykonos Mojito – połączenie metaxy z odrobiną brązowego cukru, 2 ćwiartkami limonki, świeżymi listkami mięty i wodą gazowaną.

Można również wykonać inne drinki z metaxą:

  • Olympic – połączenie metaxy z Bolsem Blue (niebieski curacao), sokiem pomarańczowym i dużą ilością lodu.
  • Połączenie metaxy z sokiem grejpfrutowym i dużą ilością lodu.

Najważniejsze, aby pamiętać, że drinki powinny być podawane w wysokich szklankach i zapełnione napojem po brzegi. Na uroczystych przyjęciach powinny być serwowane z palemką i słomką.

 

Jak pić metaxę? Praktyczne wskazówki

 

Metaxę bez dodatków powinno się podawać w koniakówkach w temperaturze pokojowej, ale wiadomo, że dodane do niej kostki lodu mogą ją obniżyć. Jeżeli chodzi o drinki, to zaleca się lekkie schłodzenie alkoholu w lodówce. 


 

Więcej na temat przepisy napoje drink