Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami.

Reklama

Gotowana marchewka – wersja podstawowa – przepis

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 3 łyżki masła,
  • mąka ziemniaczana lub pszenna – 0,5 łyżki,
  • sól, cukier.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

1. Obierz i umyj marchewkę, pokrój w kostkę.

2. W rondelku rozpuść masło. Wrzuć marchewkę i lekko podsmaż. Zalej wodą tak, aby tylko przykryła marchewkę. Dodaj sól – pamiętaj, że nie jest to słona potrawa, najważniejszą rolę odgrywa marchewkowa słodycz. Sól dodajesz tylko po to, aby wydobyć smak potrawy. Dodaj odrobinę cukru.

3. Duś marchewkę do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Trwa to około 30-40 minut i jest uzależnione od tego, czy marchew jest młoda czy stara.

4. Jeżeli wody jest za dużo – odlej.

5. Mąkę wymieszaj w kubeczku z 10 łyżkami zimnej wody, tak, aby nie było grudek i dodaj do marchewki.

6. Podgrzewaj wszystko jeszcze chwilę – mieszając.

Gotowana marchewka – wersja ekspresowa – przepis

Składniki:

  • opakowanie mrożonej marchewki – może być z groszkiem,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, cukier.

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę gotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na patelni rozpuść masło z mąką, uważaj aby się nie przypaliła.

3. Przed dodaniem zasmażki sprawdź czy w marchewce nie ma za dużo wody, powinno być jej tylko tyle, żeby przykrywała marchew. Odlej nadwyżkę jeśli jest taka potrzeba.

4. Gdy marchewka jest miękka dodaj zasmażkę, nie przerywając gotowania, cały czas mieszając, gotuj jeszcze 2 minuty, dodaj sól i odrobinę cukru.

Gotowana marchewka – wersja wykwintna

Składniki:

  • 1 pęczek młodej marchwi z nacią – około 7-9 marchewek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli,
  • około 0,5 szklanki wody,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Marchew wyszoruj i obierz – jeśli jest taka potrzeba. Gdy będziesz odcinać nać zostaw krótkie pędy – tworzą one ciekawy efekt wizualny. Przekrój każdą marchew wzdłuż – na pół i osusz.

2. Rozgrzej olej na patelni i lekko podsmaż marchew – około 10 minut. Dodaj sól, paprykę i wodę. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

3. Gdy marchew będzie miękka odparuj nadmiar wody, dodaj cukier i starty na tarce czosnek. Chwilę podsmażaj, aby marchew się zarumieniła.

4. Skrop marchew sokiem z cytryny.

Tak przyrządzona gotowana marchewka, to ciekawy sposób na dodatek do potrawy, który jednocześnie pięknie ją dekoruje.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama