Lekkie ciasto drożdżowe z jagodami to idealny wybór na letni deser. Jego przygotowanie jest niezwykle szybkie w przeciwieństwie do drożdżówek z jagodami. Słodka kruszonka w połączeniu z lekko kwaśnymi jagodami tworzy pyszny i świeży duet. Ostrzegam - ten prosty przepis na ciasto z jagodami potrafi uzależnić.

Reklama

Jagody mają liczne wartości odżywcze i mnóstwo witamin. Zawierają witaminę A, B1, B2 i C, a także flawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy i wiele innych dobroczynnych składników. Regularne jedzenie jagód wzmocni system pokarmowy oraz przeciwdziała cukrzycy, chorobom nowotworowym i nadwadze. Dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie oczu.

Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki na ciasto drożdżowe

Zobacz także
  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 75 g drobnego cukru + 1 łyżka
  • 300 g jagód

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru

Jak przygotować ciasto z jagodami krok po kroku?

  1. Najpierw przygotować rozczyn: mąkę zmieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki, 1 łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
  2. Jajka zmiksować z cukrem.
  3. Mąkę przesiać do dużej miski.
  4. Dodać rozczyn, resztę mleka i wstępnie zagnieść ciasto.
  5. Stopniowo dodawać jajka z cukrem i rozpuszczone masło cały, czas zagniatając ciasto. Ciasto ugniatać minimum 15 minut.
  6. Ciasto odstawić na około 2 godziny, aż zwiększy sobie objętość 3 razy. Przykryć wilgotną ściereczką.
  7. Posiekać masło, dodać mąką i cukier. Ucierać aż powstanie kruszonka.
  8. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  9. Jagody dodać do ciasta i ugnieść kilka razy.
  10. Ciasto drożdżowe włożyć do formy i posypać kruszonką i zostawić na 20-30 minut.
  11. Ciasto piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut (góra-dół).
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama