Sos sojowy – doskonały dodatek do potraw kuchni azjatyckiej i europejskiej. Przepis na pysznego kurczaka w sosie sojowym
Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.
Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.
Wywodzący się z Dalekiego Wchodu sos sojowy jest znakomitym zamiennikiem soli. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, którym nada oryginalnego smaku i aromatu. Stosowany jest nie tylko do potraw azjatyckich – coraz częściej sosem sojowym doprawia się dania kuchni europejskiej.
Czym jest sos sojowy
Ojczyzną sosu sojowego jest Azja. Ta słona japońska przyprawa otrzymywana jest z poddanych fermentacji ziaren soi i pszenicy, niekiedy ryżu oraz dodatku soli i wody. Sosy chińskie są produkowane w całości z ziaren soi i można je podzielić na jasne doskonale nadające się do gotowania oraz ciemne, które są znacznie gęstsze i słodsze.
Największy producent sosu sojowego
Japońska firma Kikkoman jest głównym i największym producentem sosu sojowego na świecie. Receptura na podstawie której wytwarzają tą unikalną przyprawę pochodzi z XVI wieku. W składzie sosu sojowego firmy Kikkoman znajdują się jedynie naturalne składniki (ziarna soi, pszenicy, sól, woda). Otrzymany produkt aby nadawał się do spożycia leżakuje przez 6 miesięcy.
Zastosowanie sosu sojowego
Sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni azjatyckiej jest on podstawową przyprawą dodawaną do makaronów, zup oraz sosów. Doskonałą kompozycją jest zestawienie sosu sojowego z mięsem – bardzo często jest wykorzystywany do produkcji mięsnych marynat. Ponadto rewelacyjnie smakuje jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych oraz duszonych. Smacznym połączeniem jest również sos sojowy z gulaszami oraz zupami. Dodając odrobinę tej azjatyckiej mikstury do zupy pomidorowej uzyska się głęboki smak i intensywny kolor dania.
Sos sojowy zamiast soli
Wielu dietetyków rekomenduje zamianę soli na sos sojowy – zawiera mniejszą zawartość sodu, który spożywany w nadmiarze może powodować nadciśnienie tętnicze. Główny składnik sosu, czyli soja jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego sos sojowy jest często stosowany przez wegetarian. Ponadto soja dostarcza witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przepis na kurczaka w sosie sojowym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny),
- 1 czerwona papryka,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 por,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki mleka,
- 1 opakowanie makaronu ryżowego,
- olej,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: około 30 – 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, a następnie podlej je sosem sojowym. Smaż około 5 minut.
- Do kurczaka dodaj pokrojonego pora oraz paprykę.
- Wlej bulion przygotowany z kostki rosołowej i szklanki wody.
- Całość duś do uzyskania miękkości warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mlekiem i dodaj do potrawy. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj go z przyrządzonym sosem.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na chińską potrawę z grzybowym aromatem? Podpowiadamy, do czego użyć cudowne grzyby shiitake.
- Jeżeli lubisz mocno mięsne dania, koniecznie spróbuj specjałów kuchni chorwackiej. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne Cevapcici.
- Uwielbiasz pikantne smaki? Podpowiadamy kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem papryczki chili.