Propozycje dań podczas diety Hildegardy – habermus, chlebek bananowy i orkiszowe risotto
Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.
Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.
Orkisz zawiera dużo białka i zdrowe kwasy nienasycone. Zawiera jednak gluten, dlatego nie powinien być zamiennikiem zwykłej pszenicy w diecie bezglutenowej u osób nie tolerujących glutenu.
Podstawowe zasady diety św. Hildegardy
Oprócz orkiszu przepisy siostry Hildegardy bazują na jadalnych kasztanach i koprze włoskim. Równie ważne jest stosowanie przypraw. Do tzw. ziół siostry Hildegardy należą m.in. galgant, hyzop, macierzanka i bertram, które mają prozdrowotne właściwości. Przepisy nie zawsze wymagają ich wykorzystania, a często można też stosować zamienniki, np. cynamon zamiast rozgrzewającego galgantu.
Habermus na śniadanie
Habermus przypomina tradycyjną owsiankę. W okresie letnim można wykorzystać owoce sezonowe i zamiast migdałów posypać danie świeżymi jagodami lub poziomkami.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka płatków orkiszowych,
- 1 jabłko,
- 1/3 szklanki żurawiny i rodzynek,
- szczypta soli,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 0,5 łyżeczki cynamonu lub galgantu i bertramu,
- łyżeczka posiekanych migdałów.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Jabłko pokrój na małe kawałki.
- Wodę, płatki orkiszowe, sól, jabłko, rodzynki i żurawinę wymieszaj w garnku.
- Doprowadź do wrzenia.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
- Nałóż do miski i posyp cynamonem, cukrem i migdałami.
Chleb bananowy – idealny na przekąskę
Chlebek bananowy to zdrowa przekąska, którą można wziąć do pracy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe, brązowe banany. To ciekawy i słodszy zamiennik dla chlebka orkiszowego.
Składniki:
- 20 dag miękkiego masła,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 dojrzałe banany,
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Rozgnieć banany na papkę.
- Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj po jednym jajku.
- Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli, ciągle miksując.
- Dodaj papkę bananową i migdały.
- Keksówkę nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą.
- Masę przełóż do keksówki i piecz około godziny. Chlebek będzie gotowy, gdy po wyjęciu z niego wykałaczki będzie sucha.
Orkiszowe risotto – obiad na diecie Hildegardy
Przepisy Hildegardy z Bingen są w dalszym ciągu udoskonalane i unowocześniane. Przykładem jest risotto, którego mistyczka oczywiście proponować nie mogła, gdyż był to w średniowieczu towar luksusowy. Orkiszowe risotto jest smaczne, sycące i doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren orkiszu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 szklanki wody,
- 1 marchewka,
- 1 zielona papryka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 3 ząbki czosnku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę - dodaj do cebuli.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki.
- Wsyp ziarna orkiszu i smaż razem z warzywami.
- Wlej wodę i gotuj całość, co jakiś czas mieszając.
- Gotuj do momentu, aż orkisz wchłonie wodę.
Smacznego!
- Przeczytaj więcej na temat winka świętej Hildegardy z Bingen, jego właściwościach i przepisach.
- Sklepy już zamknięte, a Ty nie masz czym otworzyć wina? Zobacz, jak otworzyć wino bez korkociągu.