Reklama

Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.

Reklama

Orkisz zawiera dużo białka i zdrowe kwasy nienasycone. Zawiera jednak gluten, dlatego nie powinien być zamiennikiem zwykłej pszenicy w diecie bezglutenowej u osób nie tolerujących glutenu.

Podstawowe zasady diety św. Hildegardy

Oprócz orkiszu przepisy siostry Hildegardy bazują na jadalnych kasztanach i koprze włoskim. Równie ważne jest stosowanie przypraw. Do tzw. ziół siostry Hildegardy należą m.in. galgant, hyzop, macierzanka i bertram, które mają prozdrowotne właściwości. Przepisy nie zawsze wymagają ich wykorzystania, a często można też stosować zamienniki, np. cynamon zamiast rozgrzewającego galgantu.

Habermus na śniadanie

Habermus przypomina tradycyjną owsiankę. W okresie letnim można wykorzystać owoce sezonowe i zamiast migdałów posypać danie świeżymi jagodami lub poziomkami.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka płatków orkiszowych,
  • 1 jabłko,
  • 1/3 szklanki żurawiny i rodzynek,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub galgantu i bertramu,
  • łyżeczka posiekanych migdałów.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłko pokrój na małe kawałki.
  • Wodę, płatki orkiszowe, sól, jabłko, rodzynki i żurawinę wymieszaj w garnku.
  • Doprowadź do wrzenia.
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
  • Nałóż do miski i posyp cynamonem, cukrem i migdałami.

Chleb bananowy – idealny na przekąskę

Chlebek bananowy to zdrowa przekąska, którą można wziąć do pracy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe, brązowe banany. To ciekawy i słodszy zamiennik dla chlebka orkiszowego.

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Rozgnieć banany na papkę.
  • Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj po jednym jajku.
  • Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli, ciągle miksując.
  • Dodaj papkę bananową i migdały.
  • Keksówkę nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą.
  • Masę przełóż do keksówki i piecz około godziny. Chlebek będzie gotowy, gdy po wyjęciu z niego wykałaczki będzie sucha.

Orkiszowe risotto – obiad na diecie Hildegardy

Przepisy Hildegardy z Bingen są w dalszym ciągu udoskonalane i unowocześniane. Przykładem jest risotto, którego mistyczka oczywiście proponować nie mogła, gdyż był to w średniowieczu towar luksusowy. Orkiszowe risotto jest smaczne, sycące i doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren orkiszu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 zielona papryka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę - dodaj do cebuli.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki.
  • Wsyp ziarna orkiszu i smaż razem z warzywami.
  • Wlej wodę i gotuj całość, co jakiś czas mieszając.
  • Gotuj do momentu, aż orkisz wchłonie wodę.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama